Binecuvântare arhierească pentru credincioșii Parohiei Podu Turcului I

În după-amiaza zilei de 24 aprilie 2025, în ajunul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Podu Turcului I, unde a binecuvântat lucrările de restaurare și înnoire realizate până în prezent la biserica parohială cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, lăcaș de cult înscris în lista monumentelor istorice.

Cu acest prilej, a fost săvârșită slujba Vecerniei de un sobor de preacuvioși și preacucernici părinți, între care s-au numărat: preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial; preacuviosul părinte arhimandrit Nicodim Bițic, consilier eparhial; preacuviosul părinte protosinghel Nectarie Iftimie, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale; preacuviosul părinte arhimandrit Iustin Dragomir, stareț al Mănăstirii Căbești; preacucernicul părinte Alexandru Grigoraș, protopop al Protoieriei Sascut, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi.

În continuare, a fost oficiată slujba Aghiasmei, ca act liturgic de sfințire și binecuvântare a lucrărilor desfășurate la sfântul lăcaș, marcând astfel un moment de înălțare spirituală și de întărire a comuniunii dintre cler și credincioși.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat că biserica trebuie să fie un spațiu viu, al comuniunii și al conlucrării, un loc în care credincioșii să se regăsească și să se simtă acasă din punct de vedere duhovnicesc. Totodată, după ce a vorbit despre importanța praznicului pe care îl sărbătorim, ierarhul a evidențiat rolul fundamental al preotului, chemat să dea viață lăcașului de cult nu doar prin rugăciune și slujire jertfelnică, ci și prin implicare în buna rânduială administrativ-gospodărească, transformând astfel biserica într-un centru spiritual și de unitate al comunității:

„Astăzi, împreună, am făcut un început al sărbătorii de mâine, care, de fapt, este Învierea, dar este și Soborul Maicii Domnului pentru Înviere, pentru că fiecare mare praznic împărătesc are câte un sobor, adică prin cel care se face evenimentul mântuitor sau soteriologic, pe care noi îl prăznuim și îl ținem cu multă acrivie și demnitate creștină. Deci, praznicul împărătesc al Învierii Domnului are ca sobor această sărbătoare închinată Maicii Domnului, pentru faptul că Maica Domnului a fost legată de Fiul ei și a participat la toate actele mântuitoare pe care Mântuitorul le-a făcut în lume.

Cât privește prezența noastră aici, bineînțeles, este la strigătul frumos și demn al părintelui paroh. Am venit pentru faptul că am considerat astăzi o zi de reconciliere între clericii și credincioșii din zona aceasta, iar această prietenie se va întări dacă, eventual, fiecare își face datoria acolo unde este chemat de Dumnezeu.

Împreună am încercat să transfigurăm timpul și s-au transfigurat multe lucruri bisericești, sociale și caritabile, pentru că preoții de aici, deși este o zonă săracă, sunt foarte harnici.

În seara aceasta am auzit expresia: <În biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare>, iar peste aceste fresce ce nu se mai văd vor apărea altele, va apărea un cer, și vă spun că trebuie să coborâți cerul pe pământ prin iconografia ce se va face la această sfântă biserică”.

De asemenea, la propunerea părintelui protopop Alexandru Grigoraș, pentru râvna depusă la săvârșirea lucrărilor de reamenajare și înfrumusețare derulate în cadrul parohiei, părintele Daniel Dumbravă-Maftei a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim cea mai înaltă distincție pentru clerici a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Crucea Țării de Jos.

La final, părintele paroh Daniel Dumbravă-Maftei și-a exprimat recunoștința față de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim pentru binecuvântarea lucrărilor și sprijinul constant oferit de-a lungul timpului. De asemenea, a mulțumit preoților slujitori și tuturor celor care, prin osteneala și dăruirea lor, au contribuit la înfrumusețarea și sporirea lucrărilor realizate până în prezent la sfântul lăcaș.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

Pr. Cerbu Ștefan-Daniil