Binecuvântare arhierească în cadrul zilelor cultural-duhovnicești ale Protoieriei Moinești

Joi, 5 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a participat la manifestările dedicate zilelor cultural-duhovnicești ale Protoieriei Moinești, în cadrul cărora a fost întâmpinată racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, a avut loc procesiunea „Calea Sfinților”, precum și o slujbă de binecuvântare a copiilor la început de an școlar.

Evenimentul a debutat de la ora 17 cu primirea Sfintelor Moaște ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, prezente în cadrul Protopopiatului Moinești cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu cea a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Într-o atmosferă de adâncă trăire duhovnicească și de emoție a avut loc procesiunea de mărturisire a credinței ortodoxe „Calea Sfinților”, la care au participat un număr impresionant de credincioși, preoți și diaconi, monahi și monahii, membri din cadrul forțelor de ordine și ai armatei, primarul orașului Moinești și reprezentanți ai autorităților locale, precum și părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial și părintele protopop, Costel Mareș, Protopopiatul Moinești. 

După intonarea imnului României și prezentarea onorului militar, oferit de către garda de onoare a Regimentului Bacău, în piațeta din fața catedralei „Sfântul Nicolae”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a săvârșit slujba Acatistului Sfinților Brâncoveni și slujba de binecuvântare a copiilor la începutul anului școlar. La finalul acesteia, Înaltpreasfințitul Ioachim a dat citire mesajului alcătuit de către Părintele Patriarh Daniel intitulat „Educația creștină este lumină pentru societate”:

„La începutul anului şcolar 2024-2025, îi felicităm şi binecuvântăm pe elevi, părinţi, bunici, învățători și profesori, îndemnându-i, cu dragoste părintească, să prețuiască și să cultive educația creștină în familie, biserică și școală.

Educaţia creştină vizează creșterea duhovnicească a omului în comuniune de iubire cu Dumnezeu. Fundamentul vieţii creştine este întruparea Fiului lui Dumnezeu, Care S-a făcut om, pentru a-i oferi omului posibilitatea de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu, la sfinţenie, la desăvârşire. De aceea, Domnul Iisus Hristos a poruncit: „Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este” (Matei 5, 48).

Omul nu poate tinde spre acest ideal fără ajutorul lui Dumnezeu: „Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 5). Ca prim mijloc pentru desăvârșire, i s-a dat omului posibilitatea unirii cu Hristos în Taina Botezului, pentru a putea lupta împotriva păcatului și a cultiva virtutea, deoarece omul este chemat la comuniune de iubire cu Dumnezeu și cu semenii săi.

Întrucât principiile educaționale creștine se întemeiază pe textele inspirate de Duhul Sfânt ale Sfintei Scripturi, cunoașterea învățăturii revelate reprezintă condiția în scrierii copilului pe calea creșterii duhovnicești.

Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.

După cum lumina descoperă în întuneric persoane și lucruri necunoscute până atunci, atât disciplina școlară Religie, cât și cateheza parohială promovează o vedere a sensurilor profunde ale realității vieții și lumii, contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate și orientare, propune modele de bunătate și sfințenie, îi ajută pe elevi să înțeleagă istoria și cultura continentului nostru.

Așadar, educația creștină, realizată în biserică și în școală, este necesară și pentru o bună conviețuire în familie și societate, potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel: „Îmbrăcaţi-vă, dar, ca aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă-răbdare… Iar peste toate acestea, îmbrăcaţi-vă întru dragoste, care este legătura desăvârşirii… Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăţie. Învăţaţi-vă şi povăţuiţi-vă între voi, cu toată înţelepciunea” (Coloseni 3, 12, 14, 16).

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, „Învățătorul” (Matei 23, 10) și „Mântuitorul  nostru” (Tit 1, 4), să lumineze sufletele elevilor, părinţilor, bunicilor, învățătorilor și profesorilor, pentru a aduce roadă multă în familie și societate.”

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

De asemenea, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a transmis alese gânduri cu privire la importanța valorilor creștine, reliefate prin prezența Sfintelor Moaște ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, precum și a învățăturilor dumnezeiești, necesare tinerilor în noul parcurs școlar.

„Iubiți credincioși, acești copii, pe care îi aveți ca pe niște prunci în brațele voastre, i-am înconjurat astăzi cu dragostea noastră, iar Dumnezeu a întins mantia iubirii Sale milostive peste toți moineștenii, mărtusitori ai faptului că iubesc podoaba casei lui Dumnezeu. Astăzi ne-am împodobit în mod solemn prin venirea Sfintelor Moaște ale domnitorului Constantin Brâncoveanu, care a fost posibilă cu binecuvântarea Părintelui Patriah Daniel și prin jerfa  părintelui Emil Nedelea Cărămizaru, slujitor al bisericii „Sf. Gheorghe Nou” din București, unde sunt așezate spre închinare bucureștenilor și pelerinilor aceste Sfinte Moaște. 

Este o bucurie mare astăzi la Moinești, care îngemănează mai multe sărbători și semnificații în același loc. Ne pregătim mai întâi pentru Marele Praznic al Nașterii Maicii Domnului, iar a doua zi pentru începutul anului școlar, care nu se află în mod întâmplător așezat în luna lui septembrie, pentru că în această perioadă, Dumnezeu a creat lumea. 

Noi sărbătorim acest lucru, iar tinerii prin începerea școlii dobândesc noi cunoștințe, ca urmare a însușirii celor vechi, iar prin cele noi, din descoperire în descoperire, se pregătesc nu doar pentru un urcuș al timpului vremelnic ci și pentru cel duhovnicesc, căci Domnul nostru Iisus Hristos spune: „Viața veșnică este să te cunoască pe tine singurul și veșnicul Dumnezeu și pe Iisus Hristos pe care l-ai trimis”. Deci în măsura cunoașterii ne putem mântui și putem descoperim alte sensuri, alte valori ale vieții cotidiene și ale înțelepciunii, iar atunci când ai descoperit lucruri de folos, te străduiești să urci spre alte etape pentru ca orizontul cunoștinței să se lărgească spre veșnicia lui Hristos.

Această binecuvântare pe care v-am dat-o la început de an vă invit să o păstrați ca pe un giuvaier scump în inimile voastre și vă rog să vă gândiți permanent la acest început de an și de studiu, pornind de la însemnătatea prezenței Sfintelor Moaște care s-au adus aici spre închinare. Vă îndemn ca toate praznicile mari ale Maicii Domnului să fie însemnate sau cel puțin atașate și spiritualității martirajului românesc, poporul român fiind răstignit de mai multe ori de-a lungul istoriei sale, dar să țineți minte faptul că tot de atâtea ori neamul nostru a și înviat pentru că Dumnezeu a fost mereu cu el. Să ne rugăm la Dumnezeu pentru pace, liniște și pentru a urca treaptă cu treaptă în învățătură și din sfințenie în sfințenie. De asemenea, să ne aducem aminte de faptul că în anul 1714, pe străzile Constantinopolului mergeau în cămașă albă șase oameni, care de bunăvoie au primit martiriul, iar voi tinerii sunteți niște martori ai acestui eveniment și vă îndemn să deveniți, asemenea lor, mărturisitori ai credinței noastre”. 

Cu emoție și bucurie, Părinte Emil Nedelea Cărămizaru, slujitor al bisericii „Sf. Gheorghe Nou” din București, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și părintelui protopop Costel Mareș pentru modul în care a fost organizată primirea Sfintelor Moaște ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, subliniind importanța credinței și a mărturisirii lui Dumnezeu indiferent de epoca istorică: 

„Este încă o zi istorică pe care o creează cel mai mare vârf al demnității noastre naționale, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, aici în cetatea Moinești, unde pentru prima oară vin Sfintele Sale Moaște și de unde binecuvintează această zonă creștină și ortodoxă. Se știe cine sunt Brâncovenii pentru noi românii, se știe jerfa lor martirică și se cade să menționez, pentru că Înaltpreasfințitul  Părinte Ioachim a rânduit și a binecuvântat pentru începutul anului școlar, faptul că printre Sfinții Martiri Brâncoveni se afla și un copil, Matei, care avea între 12 și 15 ani și care ca orice copil s-a speriat de moarte, dar la spusele tatălui său, că nimeni din neamul lor, al Basarabilor, nu și-a trădat credința strămoșească, acesta și-a pus capul pe butuc și a murit creștin. Și el este ocrotitorul vostru și o pildă de credință și de curaj pentru că voi sunteți viitorul țării, dar și al Bisericii noastre sfinte”.

În continuarea evenimentului, părintele protopop, Costel Mareș a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, autorităților locale, forțelor de ordine și armatei pentru prezență și a subliniat modelul de viață și jertfă al Sfântului domnitor Constantin Brâncoveanu:

„Trăim clipe cu adevărat memorabile care cu siguranță vor rămâne mult timp în inimile noastre. Astăzi ne-am întâlnit cu demnitatea și curajul mărturisirii, cu credința mărturisitoare și iubirea jertfelnică a Sfântului domnitor Constantin Brâncoveanu, emblematic și paradigmatic pentru întreaga creștinătate. Astăzi avem această bucurie și onoare de a-l avea în mijlocul nostru pe acest mare Sfânt și bineplăcut în fața lui Dumnezeu, aș îndrăzni să spun cel mai mare martir al românilor, și această onoare este una care nu va fi luată de la noi, iar în acest sens, să-l rugăm pe Sfântul Martir Brâncoveanu să ne dăruiască nouă tuturor, demnitatea și curajul mărturisirii adevărului care nu este altcineva decât Hristos Domnul și Dumnezeul nostru și să primim în același timp credința mărturisitoare și iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele nostru”.

Manifestarea s-a încheiat cu premierea copiilor care au finalizat anul școlar cu media 10. Aceștia, în prezența Înaltpreasfinției Sale, au primit un prinos de recunoștință din partea Protoieriei Moinești prin diplome de excelență, medalii și rechizite școlare, toate acestea fiind o modalitate din partea Protoieriei Moinești de a-și exprima bucuria și recunoștința față de acești copii excepționali prin rezultatele lor la învățătură. 

Constantin Răzvan Popovici