Bacăul, unul dintre cele mai premiate loturi participante la etapa națională a Olimpiadei ,,Cultură și spiritualitate românească" de la Craiova

Nouă din cei zece elevi participanți la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și spiritualitate românească”, care s-a desfășurat la Craiova, au fost premiați cu distincții din partea Patriarhiei Române, cu premii și mențiuni ale Ministerului Educației și cu medalii speciale din partea organizatorilor și a Comisiei Centrale.

În perioada 15 – 19 mai a. c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea părintelui inspector școlar Adrian Alexandrescu, 10  tineri elevi de gimnaziu din județul Bacău, calificați în urma rezultatelor obținute la etapa județeană a Olimpiade Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate românească”, au făcut parte dintre cei peste 300 de tineri cu înclinații și interese la disciplinele Religie și  Limba și literatura română, reuniți într-un concurs de excelență, ce a avut loc în Mitropolia Olteniei. 

Lotul reprezentativ al județului Bacău la această olimpiadă a avut parte de o organizare excepțională a acestei competiții, care a avut în prim-plan exprimarea trăirilor spirituale și promovarea culturii românești extrem de bogate în sensuri adânci. 

În prima zi a evenimentului lotul s-a bucurat de o primire călduroasă din partea gazdelor și de binecuvântarea IPS Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei. Fiecare participant a primit daruri din partea organizatorilor încă de la început, ceea ce i-a ajutat să înțeleagă că sunt părtași la un eveniment de suflet.

Următoarele zile, 16 - 17 mai, au fost unele de foc pentru participanți, întrucât s-au desfășurat cele două probe ale concursului, atât cea scrisă, cât și cea orală. Între timp, sub oblăduirea profesorilor desemnați să aibă grijă de lotul de la Bacău, elevii s-au desfătat de frumusețile orașului gazdă și de un spectacol pregătit special pentru ei, care s-a desfășurat la Filarmonica din Craiova. Seara zilei de 17 mai a fost un moment de mare bucurie, întrucât comisia a finalizat evaluarea și s-au afișat rezultatele. Toți copiii din lot au obținut note foarte bune, ceea ce i-a clasat pe locuri fruntașe între ceilalți participanți.

Sâmbătă, 18 mai, a fost organizată festivitatea de premiere, moment de mare emoție pentru părinții prezenți și de împlinire pentru premianți. Astfel, rezultatele de excepție au încununat munca depusă de copii, iar premierea ce a avut loc la Filarmonica din Craiova a lăsat amintiri prețioase în sufletele tuturor celor prezenți. Iată și premiile obținute de elevi: 

  • La clasa a VIII-a,  eleva Miruna Lucia Găină de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Buhuși a obținut Premiul al II-lea din partea Ministerului Educației, dar și Medalie și Diplomă Omagială dedicată Anului Omagial al Pastorației și Îngrijirii Bolnavilor din partea Patriarhiei Române. Tot la acest nivel, Briana-Maria Postolache-Cujbă de la Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău a obținut Mențiune din partea Ministerului Educației.
  • La clasa a VII-a, Alexia Mara Gherasim de la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău a obținut Premiul al III-lea din partea Ministerului Educației, dar și Medalie și Diplomă Omagială dedicată Anului Omagial al Pastorației și Îngrijirii Bolnavilor din partea Patriarhiei Române.
  • La clasa a VI-a, Iustina Maria Chilianu de la Școala Gimnazială Nr. 10 Bacău a obținut Mențiune din partea Ministerului Educației.
  • la clasa a V-a, Ema Gabriela Tănase de la Școala Gimnazială nr. 1 Onești a obținut Mențiune din partea Ministerului Educației, Alexandru George Badiu de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău a obținut Premiul Special „Sfântul Atanasie cel Mare” acordat de Primăria Municipiului Craiova, Tudor Luca Grozescu de la aceeași instituție de învățământ a obținut Premiul Special „Sfântul Atanasie cel Mare” acordat de Primăria Municipiului Craiova, Maria Ivu de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Bacău a obținut Premiul Special Sfânta Muceniță Tatiana acordat de Comisia Centrală, iar Ioana Raluca Nechita de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău a primit Premiul Special Sfânta Muceniță Tatiana acordat de Comisia Centrală

               La întoarcerea acasă, profesorii însoțitori au cules câteva impresii ale participanților: „Credința este, în esență, un limbaj al iubirii necondiționate, al speranței, al rațiunii și al puterii. Olimpiada ,,Cultură și spiritualitate românească” reprezintă un tablou viu în galeria mea de amintiri prețioase, prin prisma căruia am deslușit substratul sacru al verbului ,,a fi”. Sub cupola sublimă a ființei, între ziduri de tăcere și taină, există căi pe care doar cuvântul, credința și comuniunea cu semenii le pot desluși, valori pe care le-am cultivat cu drag pe parcursul zilelor petrecute la Craiova. Și eu, și copiii care ocrotesc spiritul înțelepciunii ne-am bucurat nespus de sublimul lumii înconjurătoare, de clipe înălțătoare și de lacrimi care, în cele din urmă, s-au transformat în zâmbete veșnice. Olimpiada este condeiul prin intermediul căruia am întocmit romanul propriilor vise. Ființa umană reprezintă doar o clipă care trece prin poarta existenței, însă doar suflul lui Dumnezeu o poate eterniza. (Miruna Lucia Găină – Clasa a VIII-aPentru mine a fost o experiență minunată din care am învățat lucruri noi . Mă bucur că i-am cunoscut pe toți și îi mulțumesc mult doamnei profesoare însoțitor pentru sprijin și încredere! Mă simt norocoasă că v-am întâlnit și am legat prietenii! (Iustina Maria Chilianu – clasa a VI-a) Mie mi-a plăcut foarte mult aceasta olimpiada și deja mi se face dor de timpul petrecut la Craiova. Aș recomanda și altor copii sa participe la această competiție. (Ema Gabriela  Tănase – clasa a V-a)

            „Se cuvine să mulțumim în primul rând lui Dumnezeu care a pus în sufletele acestor copii darul cuvântului și i-a luminat, părinților care i-au sprijinit și îndrumat pe calea credinței și a culturii, profesorilor îndrumători care i-au descoperit și i-au pregătit. Mulțumim în mod special IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care în data de 1 mai ne-a dat arhiereasca binecuvântare pentru a participa la această olimpiadă și nu în ultimul rând generoaselor noastre gazde de la Craiova, care au organizat atât de bine și de frumos acest minunat concurs”, a spus prof. Paula Cautiș, coordonatorul lotului județului Bacău