Atelier de artă populară în Parohia Lețcana

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în fiecare an se desfășoară în Parohia Lețcana din Protopopiatul Buhuși, programul catehetic „Micul creștin talentat”, la care participă toți copiii din parohie.  În luna martie, în mijlocul copiilor implicați în acest proiect, a fost prezent meșterul popular Rodion Stoian.

În contextul „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” a fost prezent în mijlocul copiilor, duminică, 17 martie 2019, meșterul popular Rodion Stoian cunoscut sub numele „Omul cu icoanele”, acesta prezentând copiilor, portul popular românesc, obiecte țărănești de uz casnic, opinci, bundițe, cojoace, bote și cingători, icoane sculptate în lemn și a susținut un atelier practic de confecționare a opincilor.     

Fiecare copil a primit material și la indicațiile meșterului popular au confecționat opinci, pe care apoi le-au primit în dar, canafi și punguța din povestea „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă. 

Cu acest prilej a fost evocată personalitatea lețcăneanului Dumitru Dan, primul om și primul român care a parcurs pe jos ocolul pământului în costum popular românesc și încălțat cu opinci: „Consăteanul dumneavoastră, Dumitru Dan, a poposit de multe ori în casa părinților mei, acum este rândul meu să vin acasă la dânsul”, a precizat meșterul popular Rodion Stoian. Copiii profund impresionați și entuziaști au probat rând pe rând căciulile și cojoacele ciobănești și au mulțumit meșterului cântând priceasna „Avem o țară sfântă”.

Alături  de noi a fost și domnul profesor Nedita Constantin care a prezentat copiilor un aparat de pirogravat, diverse modele și tehnici de lucru în lemn.

Copiii au arătat o dorință arzătoare  de cunoaștere a tradițiilor, practicilor și obiceiurilor populare românesti, cerându-i meșterului popular Rodion Stoian să vină și la programul școlii de vară pentru a-i învăța cât mai multe despre modul de viață al moșilor și strămoșilor noștri.

(pr. Merlușcă Adrian)