De Ziua Culturii Naționale, Catedrala Arhiepiscopală din Roman a găzduit a XXI-a ediție a Sinaxei preoților din Protopopiatul Onești, la aceasta participând, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, preoții ce au fost coordonați de părintele protopop Ioan Bârgăoanu.
Cu participarea și binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în data de 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, preoții oneșteni, sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, s-au adunat în sinaxa anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Aici, au fost înălțate rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu, tot acum fiind omagiată și personalitatea poetului nepereche al românilor, Mihai Eminescu.
Evenimentul duhovnicesc special a debutat cu întâmpinarea ierarhului, urmat de cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim adresat preoților și credincioșilor prezenți, în care a prezentat motivația organizării acestei sinaxe:
Preacucernici părinți protopopi, preacucernice părinte protopop de Onești, preacucernici părinți ai protopopiatului Onești, iubiți frați întru Hristos și iubită și prietenească adunare, aș putea afirma faptul că astăzi este o zi de sărbătoare, în care mi-au venit copiii acasă! Prin mila lui Dumnezeu suntem prezenți la Odovania Marelui Praznic Împărătesc al Botezului Domnului. O sărbătoare care ne înscrie în activitatea Bisericii și, în fapt, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care după ce a fost botezat începe propovăduirea cuvântului vieții, își începe misiunea Sa eternă prin care promulgă cuvântul ziditor care are valoare și se reînnoiește și în noi până la sfârșitul veacurilor. Generația preoților de astăzi nu are altă misiune decât să pună în valoare cuvântul lui Dumnezeu, care până la sfârșitul veacurilor va înnoi și va reînnoi Biserica. ... Astăzi, la a 21-a ediție, ne-am reîntâlnit în sinaxă, aici la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde majoritatea dintre preoții prezenți au primit harul sfânt al Tainei Preoției. Cu puterea lui Hristos ați plecat să învățați, să conduceți și să sfințiți poporul binecredincios, adică turma cea cuvântătoare încredințată vouă să o păstoriți așa după cum Hristos v-a învățat, iar această misiune este cu atât mai importantă, cu cât sunteți chemați să o împliniți într-o lume care este din ce în ce mai tulburată. Sper cu ajutorul lui Dumnezeu ca această sinaxă să vă înnoiască sufletește și trupește și să mergeți mai departe pe calea pe care Hristos v-a chemat.
La rândul său, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a dat citire unui Hrisov întocmit pentru acest eveniment special, care a fost semnat de toți preoții ce compun Protopopiatul Onești, document în care a consemnat importanța zilei de 15 ianuarie ca deschidere a evenimentelor cultural-religioase eparhiale, subliniind totodată, retrospectiv, activitățile culturale, social-filantropice, misionare și liturgice desfășurate în protopopiat într-un an marcat de criza medicală.
Preoţii Protoieriei Oneşti, aflaţi sub ocrotirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul, au conferit zilei de 15 Ianuarie valoare teologică, istorică şi culturală, devenind o zi reper în calendarul duhovnicesc al Eparhiei precum şi prilej de sărbătoare, marcată astăzi de cea de-a XXI-a ediţie a Sinaxei preoţeşti. În ceea ce priveşte scopul prezenţei noastre astăzi, la Centrul Eparhial, el este justificat de slujirea Sfintei Liturghii în jurul aceluiaşi Potir al iubirii dumnezeieşti, alături de autoritatea harică a Episcopului eparhiot; totodată, sub aspect cultural, astăzi este o zi în care sărbătorim personalitatea poetului patriot Mihai Eminescu, iar aceasta s-a statornicit în conştiinţa preoţilor Protoieriei Oneşti deja ca o tradiţie prin care este marcată şi Ziua Culturii Naţionale. Având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Sinaxa preoţilor Protopopiatului Oneşti deschide seria manifestărilor cultural-religioase, social-filantropice şi pastoral-misionare pe care le propunem pentru anul 2021
Referindu-se la acest document Ierarhul a subliniat dinamismul vieții misionare a preoților din Protopopiatul Onești, îndemnându-i totodată la înnoire duhovnicească și unitate ecleziastică:
Dragii mei, din conținutul acestui Hrisov am constatat că la Onești există un protopopiat care este într-un permanent dinamism, este un protopopiat viu, care merge în ritm cu Evanghelia, dar în același timp este silit să nu facă abstracție de timpurile actuale. Și vremurile sunt tulburi, deși Dumnezeu ne-a lăsat timpul să îl transfigurăm, nu să-l desfigurăm. Nu uitați, singurul lucru pe care trebuie să îl faceți după această sinaxă este să plecați spre parohiile încredințate înnoind acest mandat pe care îl aveți, „căci zilele sunt rele”. ... Această sinaxă înseamnă reunirea tuturor preoților în jurul potirului dragostei lui Dumnezeu, din care noi primim energie necreată, primim putere prin Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, devenind cosangvini și făcându-ne astfel frați ai Lui. Și noi avem posibilitatea să devenim hristoși prin participarea la viața divină după har, cum spune Sfântul Chiril al Ierusalimului într-una din catehezele sale. Iată ce calitate trebuie să dobândim noi în în viața noastră de preoți și în viața credincioșilor care sunt încredințați nouă spre păstorire. Eu vă mulțumesc din suflet pentru această activitate frumoasă pe care ați desfășurat-o. Să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne învrednicim să Îi purtăm cu jertfelnicie jugul preoției, iar în ceea ce ne privește pe noi, ca ierarh al acestei de Dumnezeu păzite eparhii istorice și unice în felul ei, rog pe Dumnezeu să vă dăruiască pace, liniște, sănătate, bucurie, împlinire a tuturor activităților pe care vi le-ți propus pentru anul ce tocmai a început, și Duhul lui Dumnezeu să se sălășluiască în inimile voastre!
Apoi, în cadru liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ostenitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Onești, care s-au implicat de-a lungul anului ce a trecut în activități pastoral-misionare, social-filantropice și cultural-catehetice derulate în parohiile încredințate spre păstorire.
La momentul specific din slujba Liturghiei au fost pomeniți în rugăciune poetul național Mihai Eminescu și membrii familiei sale, precum și făuritorii Culturii Naționale Române.
Momentul central al sinaxei a fost împărtășirea preoților prezenți cu Trupul și Sângele Domnului din același Sfânt Potir prin mâna Chiriarhului lor, în semn de unitate teologică, liturgică și canonic-administrativă.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru tot sprijinul oferit pe multiple planuri preoților oneșteni, și în special pentru ocazia de a fi în comuniune liturgică, în Catedrala Arhiepiscopală de la Roman.
În cea de-a doua parte a evenimentului s-a derulat activitatea dedicată Zilei Culturii Naționale sub genericul „Teofanie în duh eminescian” din program făcând parte recitaluri muzicale pe vers eminescian, în interpretarea Grupul psaltic „Ierotheos” al Protopopiatului Onești, care a dat și răspunsurile la strană pe parcursul Sfintei Liturghii.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de mulțumire preoților oneșteni care au concertat, amintind și despre poetul nepereche al neamului românesc.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa, în cadrul solemn al acestei sărbători culturale și liturgice, a oferit Spitalului Municipal Onești „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” un panou Rollerboard (destinat pacienţilor bolnavi de COVID – 19, internaţi pe secţia de ATI, pentru a fi rulaţi sau transferaţi orizontal printr-o procedură sigură), care a fost înmânat domnului manager doctor Gelu Titel Nicolcea.
După Liturghie preoții au participat la o agapă frățească în Sala Dosoftei a Centrului Eparhial Roman.
Pe toată desfășurarea evenimentului duhovnicesc și cultural au fost respectate măsurile de distanțare impuse de autoritățile civile privind limitarea răspândirii noului coronavirus Sars-Cov2.
(Pr. Daniel Marari)