Asociația ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja" a organizat la Poiana Sărată a II-a ediție a Taberei de vară ,,Înapoi la Origini"

În contextul împlinirii a 10 ani de activitate socio-educațională și medicală a Asociației ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a avut loc, în perioada 17 – 22 iunie 2022, a doua ediție a Taberei de la Poiana Sărată ,,Înapoi la Origini”, tabără de spiritualitate, creație și dezvoltare personală.

 Tabăra a fost organizată de Asociația ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” și a avut ca participanți 19 copii din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Echipa de organizare a fost formată din 6 animatori și 2 voluntari, care, la îndrumarea părintelui Ilarion Mâță au susținut diferite ateliere în tabără, au gătit, au dansat cu aceștia, au participat împreună la rugăciunea de seară și de dimineață, s-au împrietenit și au prețuit fiecare moment împreună.

Tabăra a început vineri, 17 iunie, la ora 18 cu primirea participanților, urmând deschiderea oficială a taberei și multe jocuri de cunoaștere și de grup, pentru a ajuta la apropierea dintre voluntari și participanți.

În ziua a II-a, participanții și-au pus în valoare abilitățile artistice și creative participând pe rând la ateliereul de creat clopoței de vânt din scoici, atelierul de comunicare ,,Scrisoare către Dummnezeu”, iar apoi și-au testat abilitățile sportive la Tirul cu Arcul. După-masă, ziua a continuat cu atelierul de dansuri, crearea unor semne de carte din quilling și atelierul ,,Sarea în bucate” (în care copiii au gătit și servit propriile lor clătite). Ziua s-a încheiat cu un grătar, multe jocuri de grup și cu rugăciunea de seară.

Ziua  a III-a, duminică, a avut loc la Complexul socio-rezidențial pentru persoane vârstnice din Hârja, începând cu participarea la Sf. Liturghie și continuând cu ateliere de team-building. Apoi a urmat  atelierul ,,De vorbă cu bunicii noștri”, activitate  în care participanții și voluntarii au socializat  cu vârstnicii Centrului Hârja și i-au încântat pe aceștia cu cântecele la chitară. Ziua de duminică s-a încheiat cu vizionarea  filmului animat ,,Zootopia”  în aer liber.

Luni, ziua a IV-a din tabără, copiii au participat pe rând la atelierul de gătit salată de fructe (unde au făcut apoi un picnic la iarbă verde), atelierul de scris scrisori către părinții lor, iar apoi au continuat cu jocurile cu apă. Ziua s-a încheiat, ca de obicei, cu rugăciunea de seară și  jocuri dinamice de grup.

Marți, penultima zi a taberei, participanții s-au împărțit în echipe diferite și au cutreierat satul spre a îndeplini toate probele din Village Bound. Cu emoții mari au trecut și de cele 6 probe din Vânătoarea de Comori, unde au scos în evidență abilitățile fiecărui membru din echipă și importanța cooperării dintre semeni. Seara Talentelor a fost un moment mult așteptat și plin de aplauze în care participanții au surprins voluntarii și organizatorii cu frumoasele lor reprezentații ce au constat în dans, cântec, gătit și acrobații cu mingea. Seara a continuat cu focul de tabără, emoții, voie bună și cântece la chitară.

Miercuri, ultima zi a taberei, a avut loc închiderea oficială a taberei, premierea copiilor și a voluntarilor și promisiunea că noile prietenii facute  nu se vor sfârși aici.

Echipa de organizare a taberei aduce pe această cale alese mulțumiri partenerilor noștri: Parohia Poiana Sărată, Protopopiatul Onești, ATOR Onești, ATOR Roman și Asociația Suroti din Mănăstirea Cașin, fără de care această tabără nu ar fi fost cu putință. 

 

,,Voluntariatul pentru mine înseamnă jertfire si devotament. Am avut ocazia, de această dată, să activez ca voluntar în tabăra de la Poiana Sărată. Să lucrezi cu oamenii, în special cu copiii este cel mai greu, deoarece, pe ei nu poți să-i păcălești, te simt imediat. Pe lângă asta, inteligența emoțională la această vârstă este foarte dezvoltată încât aceștia sunt întru totul sinceri, spun tot ceea ce gândesc indiferent dacă e bine sau rău.Această experiență de câteva zile m-a învățat mai multe decât învățăm poate la școală în câteva luni. De la disciplina în care se desfășurau activitățile taberei, care a pus o ordine in viața mea, la bucuria de a te jertfi pentru cel de lângă tine, ba chiar să te lași pe tine pentru celălalt. Cu siguranță, prin aceste tabere ortodoxe poți să petreci, ca tânăr, cel mai frumos si calitativ timp, împreună cu Dumnezeu si cu aproapele.” (Pavel Geamăn – voluntar tabăra de la Poiana Sărată ,,Înapoi la Origini”)

 

Ioana Bidnic (asistent social al Asociației ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)