În perioada 17-20 septembrie 2019, peste 1000 de participanți din 18 țări din toate continentele au participat în orașul Torun din Polonia, la a 22- a Conferință internațională dedicată îngrijirii pe termen lung, Alzheimer`s disease and other forms of dementia. How to improve the quality of live of people living with dementia. Good practices from around the world („Schimbări globale în imbătrânire: Sindromul Alzheimer și alte forme ale demenței. Cum îmbunătățim calitatea vieții persoanelor cu demență? Bune practici din toată lumea”).
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin pr. Ilarion Mâță, a reprezentat mediul social eparhial și Federația Filantropia a Patriarhiei Române la Conferința internațională organizată de TZMO și alți parteneri sociali.
Conferința a pus în discuții mai multe teme de interes general pe parcursul a cinci sesiuni:
1. How we protect ourselves against Alzheimer`s disease ? (Cum ne protejăm pe noi înșine de Sindromul Alzheimer?)
2. On the other side of the mirror: Do we properly understand what we see? Experinces of people living with dementia (De cealalaltă parte a oglinzii: Înțelegem noi în mod concret ceea ce vedem? Experiențele persoanelor care trăiesc cu demență).
3. One`s environment matters:What can we do to minimize the negative symptoms of disease and to improve both quality of live and the comfort of caregiving? (Climatul personal contează: Ce putem face pentru a minimiza simptomele negative ale bolii și pentru a îmbunătăți atât calitatea vieții, cât și confortul îngrijirilor?
4. Talking Alzheimer’s with a specialist: Do we know a cure? (Vorbind despre Alzheimer cu un specialist: Cunoaștem un leac?
5. Good practices in care for people living with dementia (Bune practici în îngrijirea persoanelor care trăiesc cu demență).
Teepa Snow din SUA a fost o prezență cu totul specială prin aspectele practice ale celor două prezentări: O abordare pozitivă pentru îngrijirea Alzheimer și alte forme de demență și Crearea unui mediu sigur și prietenos: cum afectează abilitățile și comportamentele.
Ewa Kordaczuk, Director la LAURENTIUS – The Laurentius Foundation in Olsztyn, a afirmat urmtoarele: „Teepa Snow este fenomenală. Un terapeut fără egal și un educator genial - un profesor de îngrijitori. Nimeni nu explică probleme complicate legate de demență la fel de simplu și de eficient ca ea. De ani de zile a călătorit prin (în principal) Statele Unite, organizând seminarii de instruire pentru îngrijitori profesioniști, precum și pentru îngrijitori informali care nu dețin atât de multe cunoștințe medicale. Ca și în teatru, ea reeducă comportamente tipice celor sub îngrijirea ei, explică cauzele acestora și arată cum să se descurce cu astfel de comportamente problematice. Ea explică schimbările complicate care apar în creierul unei persoane cu demență în cel mai clar mod posibil, repetă cu voce tare cele mai importante reguli pentru participanții la seminar, astfel încât se îndepărtează după ce au stăpânit materialul. Teepa Snow înregistrează seminariile de pregătire și le pune la dispoziție sub formă de filme. Lucrează cu instituții de învățământ superior și cu profesori, deși ea însăși este un practicant excelent care găsește soluții practice în situații dificile de îngrijire”.
Această excepțională prezență a stârnit aplauze la scenă deschisă, evenimentul ieșind din tiparele clasice, științifice și academice. La invitația Pr. Ilarion Mâță, doamna Teena Snow a acceptat să vină în primăvara anului viitor în România pentru a susține seminarii și cursuri de formare cu infirmierii și asistenții medicali din centrele de îngrijire din țară.
Conferința a pus în legătură cultura, ideologia, tradiția și spiritualitatea celor 18 de țări participante, idetificând soluții comune la probleme sociale, demografice și spirituale pe care le trăiește lumea de pretutindeni.