Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în perioda 27 iunie – 1 iulie, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, prin Sectorul Social – Filantropic, a perfectat mai multe parteneriate medico – sociale și academice cu instituții importante din Cluj – Napoca.
La Cluj – Napoca, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin delegatul acesteia, Pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial al Sectorului Social – Filantropic, a încheiat un protocol de colaborare cu Centrul paliativ „Sf. Nectarie”, un modern centru de terapie integrată pentru bolnavii de cancer și alte boli terminale. Deorece sunt foarte puține centre de acest profil, parafarea acestui parteneriat sprijină persoanele aflate în această situație pentru o eventuală internare în acest așezământ modico - social.
A fost încheiat un protocol de colaborare și cu Universitatea Babeș – Bolyai, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din Cluj, parteneriat academic ce va avea ca prim obiectiv, cecetarea academică, stagiile de practică ale studenților și susținerea de prelegeri și conferințe pentru evenimentele naționale și internaționale.
Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ioan Chiricuță” a fost a treia instituție abordată. Aici a fost discutată posibilitatea furnizării unor servicii medicale de specialitate persoanelor vulnerabile de pe cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului.
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Sectorul Social – Filantropic și Asociația de la Hârja, a dezvoltat în ultimul an o rețea de parteneriate cu mai mulți furnizori de servicii medicale, sociale și universitare din țară și străinătate.
Importanța parteneriatului public – privat este definitorie într-o societate supusă parțializării și falsei sacralizări. Parteneriatul este o asumare din partea a doi sau mai mulți parteneri, a responabilității comune față de nevoia socială, medicală, educațională și spirituală a ființei umane. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și-a deschis orizontul către noi preocupări, complementare celor spirtuale, specifice componentei religioase. Deoarece omul deține și o componentă biologică și psiho-emoțională, se impune abordarea holistică a credinciosului și exprimarea disponibilității de a sprijini fii duhovnicești din perpectiva mai multor domenii de interes.
(pr. Ilarion Mâță)