Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” la Managementul serviciilor sociale de la Sofia

Din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Federației Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federaței Filantropia, în perioada 3 – 8 septembrie 2017, a reprezentat mediul social al Patriarhiei la Managementul de servicii sociale de la Sofia, Bulgaria.

Cursul s-a adresat managerilor de servicii sociale din instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale active în domeniul serviciilor. Cei 20 de participanți ai proiectului Erasmus +, manageri de instituții sau servicii sociale din România și Bulgaria, au luat contact cu realitățile sociale ale societății civile, în raport cu exigențele și standardele serviciilor sociale oferite beneficiarilor aflați în dificultate. La această activitate a fost delegat Pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Eparhiei Romanului și Bacăului și Președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

 Obiectivul programului de formare este de a crește capacitatea furnizorilor de servicii sociale din România și Bulgaria, prin susținerea accesului la formare în managementul serviciilor sociale adaptat la contextul specific al Sud- Estului Europei.

Cursul are un număr de 360 de ore de formare. Programul de instruire este alcătuit din 3 module de teorie și practică, precum şi o examinare finală, primul fiind organizat la Sofia, celelalte două vor fi implementate la București, până în luna februarie 2018. În toată această perioadă, reprezentanții instituțiilor participante vor fi monitorizați de coordonatorii proiectului, oferind posibilitatea de a aprofunda oportunitățile de a crește performanța organizațională prin investirea concretă în leaderul sau managerul instituției sociale.

Schimbul de experiență și însușirea de noi cunoștințe prin metode cu totul inovative și interactive ale formatorilor, au deschis noi orizonturi în gestionarea unor teme abordate precum:

  • Ideas of learning leadership and developing personal strength and potentials
  • Reflection as a leadership tool
  • Leadership vs. Management?
  • Different Styles of Leadership
  • Leadership Dialogue
  • ASOM-Leadership-Model: Tasks and responsibilities
  • Functions, roles, personality
  • Organization of feedback
  • Managing myself and my work
  • Decision making
  • Management cycle and practice project

Serviciile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române au primit aprecierea cuvenită din partea organizatorilor și participanților, devenind modele de bună practică pentru organizațiile publice sau private din Europa, ceea ce înseamnă că profesionalismul angajaților din structurile sociale ale Patriarhiei se regăsește la un nivel înalt mai ales prin faptul că, deși sunt respectate standardele de calitate ale serviciului oferit, terapia spirituală oferită în toate instituțiile sociale din Biserica Ortodoxă Română este tocmai ceea ce face diferența și aduce acel plus de valoare ce nu mai este regăsit în nicio altă structură socială laică a societății secularizate.

(Pr. Ilarion Mâță )