Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, la Conferința internațională organizată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale

Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în perioada 23-26 septembrie 2019, a organizat Conferința internațională cu tema ”Combaterea marginalizării și excluziunii sociale în Regiunea Dunării”, în contextul deținerii de către România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), care a avut loc la Puflene Resort, în localitatea Murighiol, județul Tulcea.

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a dat curs acestei invitații, reprezentând Arhiepiscopia Romanului și Bacăului dar și mediul social al Patriarhiei Române, fiind singura instituție socială învitată pentru a oferi celor 180 de invitați un model de bună practică, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Pr. Ilarion Mâță, președintele asociației, a susținut prelegerea cu titlul: „Economia socială : o perspectivă a incluziunii sociale și a sustenabilității organizaționale”, în cadrul Secțiunii „Modele inovatoare în incluziunea socială și economia socială”. 

Participanți din 6 țări europene și specialiști din domeniul social, reprezentanți ai celor mai prestigioase instituții sociale și academice din România, Academia Română, instituțuții guvernamentale, organizații neguvernametale, universități,  au putut luat contact cu teme deosebit de actuale, de maxim interes și cu aplicabilitate în viața beneficarilor serviciilor sociale.  

Temele abordate în cadrul acestei conferințe  au corespuns Ariei Prioritare 9 - Investiția în oameni și capacități și au cuprins: schimbul de experiență și bune practici în ceea ce privește combaterea marginalizării și excluziunii sociale în Regiunea Dunării, inovarea în serviciile sociale, dezvoltarea resurselor umane în domeniul asistenței sociale, networking și crearea cadrului care să promoveze și stimuleze cooperarea transnațională între statele implicate și dezvoltarea de proiecte comune în domeniul incluziunii sociale și reducerii sărăciei.

Conferința a vizat facilitarea schimbului de know-how în domeniu și încurajarea cooperării transnaționale în domeniul asistenței sociale în vederea creșterii calității serviciilor sociale, prevenirii și combaterii marginalizării, sărăciei și excluziunii sociale.

Conferința a inclus și o sesiune de lucru practică ce implică deplasarea în comunitățile marginalizate din regiune.

Conferința internațională a fost încheiată de Domnul Marius – Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, care a reiterat interesul de a susține persoana aflată în dificultate și de a adapta politica publică din domeniul social la realitatea socio-economică a României