Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” încheie cu succes proiectul cu Consiliul Județean Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, în parteneriat și cu co-finanțarea Consiliului Județean Bacău, în perioada august – octombrie 2024, a derulat proiectul social „Asistența socială, medicală și educațională pentru promovarea valorilor intergeneraționale”.

Proiectul, ce a avut un cost total de 61.551,74 RON, din care finanțarea oferită de Consiliul Județean Bacău a fost în valoare de 54.781,05 RON, a urmărit capacitarea beneficiarilor instituției în procesul de creștere a propriei autonomii bio-psiho-sociale. Principalii beneficiari sunt reprezentați de cei 36 de beneficiari ai Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice – Hârja, de cei 20 de copii proveniți din medii defavorizate, beneficiari ai Centrului de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” Hârja și de cei 10 copii cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai Centrului de recuperare neuromotorie pentru copii și tineret „Sf. Parascheva” Hârja. 

Pentru creșterea calității serviciilor oferite persoanelor vârstnice instituționalizate și a copiilor din cele 2 centre de zi ale asociației, în baza proiectului s-au achiziționat aparate și instrumente de lucru necesare celor mai importante tipuri de terapii pentru care instituția este acreditată a le furniza: terapie medicală (saltele antiescară, troliu de medicamente, mese de servire), terapie de recuperare kinetoterapeutică (bicicletă recuperare mâini și picioare, scaun masaj, huse scaun pentru masaj) și terapie ocupațională, respectiv de petrecere a timpului liber (matrițe, aparat și obiectiv foto). 

Proiectul a avut în vedere și realizarea unui eveniment de premiere a tuturor celor 30 de copii, anterior începerii anului școlar, premiile constând în ghizdane complet echipate și echipamente sportive și de joacă (bicicletă, trotinete, skateboard-uri, seturi Turnball stâlp, seturi Badminton, jocuri aruncat la țintă, Kituri tir cu arcul, Puzzle-uri, Seturi margele din lemn, joc tactil, minge fotbal, coardă de sărit, trofee, șnur medalii și medalii). 

Activitățile care au încununat proiectul și care demonstrează importanța acestor tipuri de proiecte au constat în ateliere de artă fotografică, ateliere de lumânări decorative și ateliere de realizat obiecte handmade, toate realizându-se într-un schimb continuu de experiență intergenerațională.

„Salutăm, prin urmare, echipa de lucru din cadrul departamentului de proiecte al Consiliului Județean Bacău și mulțumim pentru buna colaborare și profesionalismul de care ne-au asigurat pe toată perioada derulării proiectului. Ne dorim ca acest parteneriat să nu se oprească aici, să depunem eforturi în continuare pentru binele celor aflați în dificultate, reușind astfel să demonstrăm că o colaborare public-privat poate aduce rezultate minunate și schimbări semnificative în creșterea calității vieții persoanelor vizate prin aceste tipuri de proiecte”, a relatat Georgiana Ioja, asistent social.