Așezământul social-filantropic al Parohiei Schineni a fost sfințit

Sâmbătă, 25 iunie a.c, Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent la ceas de Lumină lină în mijlocul credincioșilor Parohiei Sascut-Sat, Schineni, din cadrul Protopopiatului Sascut, pentru a sfinți așezământul social-filantropic nou construit.

Înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, Chiriarhul locului a oficiat Slujba Vecerniei în cinstea Sfinților Români, hramul de vară al bisericii parohiale, apoi a sfințit Așezământul Social-Filantropic “Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Români”, ridicat în ultimii ani cu ajutorul unor oameni de bine ce au dorit să își înscrie numele între ctitorii care sprijină misiunea Bisericii.

Chiriarhul a vorbit celor prezenți despre puterea Duhului Sfânt care a creat sfinți de-a lungul istoriei.

Biserica oamenilor conștienți de prezența inefabilă a lui Dumnezeu în sufletele lor face ca noi să trăim epoca Duhului Sfânt. Puterea Duhului Sfânt, Cel care înnoit, a întărit, a încălzit, a luminat, a dinamizat Biserica de-a lungul veacurilor, credem că ne dinamizează și pe noi, ca din sânul poporului, cum a fost de la începuturi și până astăzi, să nască fii și fiice vrednice de Împărăția lui Dumnezeu și totodată sfinți și martiri ai Bisericii care au fost, sunt și vor fi atâta vreme cât poporul acesta va dăinui pe meleagurile și plaiurile pe care Dumnezeu le-a dat să le locuiască și să le transfigureze.

Au fost amintiți și sfinții români, ca fiind cei care au generat puterea și credința strămoșilor noștri.

Sfinții sunt cei care vor judeca lumea. Apostolii, spune Scriptura, vor sta pe douăsprezece tronuri judecând semințiile lui Israel și apoi sfinții popoarelor vor judeca lumea. Hristos nu este un judecător, ci este un iubitor, un milostiv, un îndelung răbdător. Atunci, la Judecată, ni se vor trezi conștiințele fiecăruia, a acelora care am făcut parte din Biserica lui Hristos și ne vom duce acolo unde faptele pe care le-am făcut în viața aceasta ne vor chema. Este o mare bucurie și o mare cinste să faci parte dintr-un popor de sfinți și de eroi, pentru faptul că pământul țării noastre este plin de martiri. Sângele lor s-a vărsat și a plămădit întreaga glie a neamului românesc.

La final, părintele Alexandru Grigoraș, parohul acestei comunități, a mulțumit tuturor ctitorilor, ostenitorilor și binefăcătorilor acestei de Dumnezeu păzite parohii care au făcut posibilă îndeplinirea acestui important obiectiv, fiind hirotesit întru iconom stavrofor.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a acordat, pentru implicarea de care a dat dovadă de-a lungul timpului, părintele Vasile Abageru, protopop de Sascut și fost paroh în această comunitate, distincția bisericească “Crucea Țării de Jos”. Nu a fost uitat nici primarul comunei Sascut, domnul Ioan Răuță, care a fost distins cu Ordinul Melchisedec, clasa I pentru mireni.