Marți, 04 iunie, în ziua de pomenire a sfinților martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, a căror părticele din sfintele moaște se regăsesc în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Stejaru, Protopopiatul Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit Așezământul social-cultural-filantropic „Preot Evmenie Moraru” construit cu sprijinul Consiliului local al Primăriei Ion Creangă și prin jertfa credincioșilor din această parohie.
În ziua de prăznuire a sfinților martiri de la Niculițel, Zotic, Atal, Camasie și Filip, comunitatea credincioșilor din Parohia Stejaru, Protopopiatul Roman, s-a îmbrăcat în haină de sărbătoare încununând efortul depus de credincioșii acestei comunități pentru zidirea Așezământului social-cultural-filantropic închinat vrednicului de pomenire Preot Evmenie Moraru (1910-1999) de la a cărui naștere în ceruri se împlinesc anul acesta 20 de ani.
Evenimentul de astăzi a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către soborul preoților romașcani coordonați de părintele Dragoș Munteanu, protopop al Protopopiatului Roman pe o scenă special amenajată pentru acest eveniment în curtea bisericii, răspunsurile liturgice fiind oferite de corul maicilor de la Mănăstirea Varatic. La finalul Sfintei Liturghii, soborul preoților și pelerinii prezenți, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte pascale, au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim cu florile recunoștinței și urări de bun venit, iar Ierarhul a binecuvântat mulțimea de credincioși, a săvârșit slujba de sfințire a apei și a adresat un cuvânt de învățătură în care vorbit despre semnificația duhovnicească a evenimentului de astăzi:
Considerăm că astăzi, printre picăturile de ploaie au fost și picăturile de har de la Dumnezeu, care au venit în suflete dumneavoastră și sperăm ca după acest eveniment să rodească roadele Duhului Sfânt care sunt virtuțile. Sperăm ca ziua de astăzi să fie consemnată în sufletele voastre ca fiind un început al împlinirii în Iisus Hristos, în Biserica lui Dumnezeu pe pământ. Ne rugăm ca acest loc, acest sat să fie într-adevăr o paradigmă pentru satul românesc și pentru spiritualitatea noastră ortodoxă. Rog pe Bunul Dumnezeu să vă dea pace și liniște, alese bucurii și mângâieri duhovnicești.
Apoi a fost citit de către părintele arhidiacon Samoilă Vlad Hrisovul care cuprinde în rezumat istoricul desfășurării lucrărilor de zidire a așezământului închinat părintelui Evmenie Moraru, iar soborul s-a deplasat spre latura de răsărit a curții sfântului locaș, acolo unde au fost sfințite compartimentele așezământului care vor deservi activităților desfășurate de parohie: biblioteca, biroul, sala de mese și bucătăria. Totodată, a fost sfințit monumentul eroilor și a fost dezvelit bustul ce înfățișează pe părintele Evmenie Moraru, duhovnicul acestei parohii și ctitorul lăcașului de cult închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, martir al Bisericii care a fost prigonit în perioada comunistă și care a rămas în conștiința stejărenilor prin viața sa pilduitoare închinată slujirii lui Dumnezeu până la sacrificiu.
Partea de final a evenimentului s-a desfășurat în interiorul lăcașului de cult, acolo unde părintele protopop Dragoș Munteanu a realizat o scurtă prezentare a activității părintelui paroh Tiberiu Roșu și a enumerat motivele pentru care a propus ca acestuia să îi fie conferit rangul onorific de iconom stavrofor de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Apoi, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Ioachim pentru sprijinul părintesc acordat de-a lungul celor șase ani de activitate în parohie, domnului primar, ing. Petru Prichici, Consiliului local Ion Creangă și enoriașilor, oferind totodată Diploma de Vrednicie ctitorilor.
Martor la toate activitățile desfășurate în această zi a fost și Excelența Sa, domnul Academician Prof. Dr. Constantin Bălăceanu Stolnici care în cuvântul său a adresat cuvinte de felicitare preotului paroh și ctitorilor așezământului și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru invitație. De asemenea și-a exprimat admirația pentru faptul că în aceste timpuri vitrege românii și-au păstrat conștiința religioasă împodobind sfintele lăcașuri și continuând tradiția ctitoricească a înaintașilor, subliniind totodată faptul că prezența sa timp de două zile în această zonă a Moldovei i-a umplut sufletul de bucurie.
Sunt pentru a doua oară în această biserică și sunt foarte emoționat pentru că și ieri și astăzi mi-am dat seama că în vremurile acestea tulburi, Biserica este atacată din toate părțile. Toate reacțiile anti-ortodoxe sunt orientate împotriva Bisericii tradiționale care este activă și își exercită funcția spirituală care este funcția ei principală. Biserica Ortodoxă Română a fost, este și va rămâne pilonul în jurul căruia se formează și se dezvoltă manifestările culturale ale neamului. N-a existat instituție de cultură care să nu fie depententă de Biserica Ortodoxă susținută de Biserica Ortodoxă și de ierarhii ei. Biserica este cea care a susținut cultura superioară, academică. Tot aici am mai văzut un lucru pe care l-am învățat de la moșii și strămoșii noștri și anume respectul față de înaintașii noștri care au dispărut dintre noi. Îi mulțumesc părintelui Tiberiu Roșu pentru invitație. Am crezut că vin la o sărbătoare, dar am venit la un pelerinajcare mi-a deschis la vârsta mea încă mari speranțe pentru viitorul spiritual al poporului nostru sub puterea ocrotitoare a Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.
Din partea Consiliului local al comunei Ion Creangă, reprezentat la acest eveniment de domnul primar, ing. Petru Prichici, s-a oferit părintelui paroh Tiberiu Roșu distincția de cetățean de onoare.
La final, preotul paroh a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și distinsului oaspete câte o icoană reprezentând pe Maica Domnului-Grădinăreasa și câte un buchet de flori, în semn de mulțumire și prețuire. Pelerinii prezenți au primit din partea parohiei pachete cu alimente și prinoase care au fost binecuvântate la slujba de pomenire săvârșită pentru părintele Evmenie Moraru.
B.V.