Marți, 08 octombrie 2019, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la deschiderea expoziției dedicate arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969), la împlinirea a 50 de ani de la trecerea acestuia în viața veșnică.
În acest context comemorativ, găzduit de Patriarhia Română, prin colaborarea dintre Biblioteca Sfântului Sinod și familia arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet, a fost inaugurată o expoziție ce a oferit privitorilor, în premieră, planșe și schițe de arhitectură, fotografii, liste de lucrări și numeroase documente, păstrate în arhiva personală a arhitectului și în colecțiile Bibliotecii Sfântului Sinod. Alături de aceasta a fost lansat și albumul monografic intitulat Dimitrie Ionescu-Berechet, arhitectul Patriarhiei Române, publicat la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, avându-l ca autor pe Dl. lector dr. Ștefan Ionescu-Berechet, nepotul arhitectului. Prezent la acest eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenți un cuvânt în care a subliniat valoarea activității ilustrului arhitect comemorat și implicarea sa în viața bisericii:
Absolvant eminent al Școlii Superioare de Arhitectură din București, familist devotat și participant activ pe front în Primul Război Mondial, arhitectul Dimitrie ionescu-Berechet s-a dovedit, în întreaga sa viață, un om profind religios și un misionar laic devotat Bisericii Ortodoxe Române. Fiind înzestrat cu o vastă cultură și cu o viziune plastică și teologică, arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet a excelat nu doar în arhitectura bisericească și civilă, ci și pe tărâmul altor arte, precum pictura și sculptura. Aceste calități deosebite l-au făcut colaborator apropiat al primilor trei patriarhi ai României (Miron, Nicodim și Justinian), dar și al altor ierarhi, mai ales ca membru în Comitetul tehnic al institutului Biblic și membru în Comisia de Pictură Bisericească, iar, în mod special, ca arhitect-șef al Patriarhiei Române.
Timp de 30 de ani, „Arhitectul Patriarhiei Române”, cum a fost supranumit Dimitrie Ionescu-Berechet, a proiectat peste 100 de biserici la care se adaugă case parohiale, sedii de protoierii, restaurări de monumente ecleziastice, troițe, monumente funerare sau piese de mobilier. Alături de acestea amintim finalizarea altor 165 de proiecte, reprezentând edificii publice civile, precum sedii de prefecturi și de primării, teatre-cinematografice (Teatrul „George Bacovia” Bacău), școli, atenee culturale, dar și vile particulare în diverse orașe din țară.
De numele marelui arhitect se leagă și construirea a două edificii aflate în patrimoniul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ce se regăsesc în grădina Centrului eparhial de la Roman. Aceste două monumente, cunoscute sub denumirea de Vilele „Episcop Lucian Triteanu”, au fost construite în perioada octombrie 1935 - septembrie 1936, în timpul păstoririi episcopului Lucian Triteanu (29 martie 1923 - august 1947), din fondurile proprii ale eparhiei, așa cum este consemnat în pisania așezată pe latura de Nord-Est a uneia dintre aceste clădiri și cum reiese din procesele-verbale păstrate în arhivă. De-a lungul timpului, edificiile au suferit grele avarii, fiind necesare ample lucrări de renovare și consolidare ce au fost demarate la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, pe când îndeplinea misiunea de arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. Aceste lucrări au fost finalizate în anul 2009 și inaugurate în contextul ridicării Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, sluba de resfințire a Vilelor„Episcop Lucian Triteanu” fiind săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prezent la Roman cu prilejul istoricei zile de 13 septembrie 2009.