Arhimandritul Damaschin Luchian a fost hirotonit arhiereu și instalat ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Alături de un sobor de ierarhi, Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent astăzi, 23 iulie la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, unde a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie și slujba de hirotonie și instalare a Preasfințitului Damaschin Lucian ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Arhimandritul Damaschin Luchian a fost hirotonit astăzi arhiereu și instalat ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La eveniment a participat și  Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Evenimentele au avut loc după Sfânta Liturghie, în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, în prezența a opt ierarhi ai Bisericii noastre, a numeroși preoți, monahi și credincioși.

Liturghia a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei împreună cu:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,
  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,
  • Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,
  • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
  • Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit în omilia sa despre menirea ierarhului și principalele sale îndatoriri. Adevărata chemare a unui stăpân, iar arhiereului ne adresăm prin apelativul vlădică – adică stăpân, este să slujească, să se coboare, să fie mai mic pentru a fi cel mai mare, a evidenţiat Ierarhul.

IPS Teofan a subliniat că arhiereul trebuie să aibă mereu atenţia îndreptată către Hristos şi către cei pe care îi păstoreşte, slujirea sa fiind caracterizată de trezvie.

Prin smeriri repetate şi prin ispitiri spre mândrie, prin zile senine şi ani de furtună, prin răstigniri continue şi străfulgerări taborice arhiereul îşi poartă crucea. Bucurându-se de cinstea pe care i-o dau oamenii, el este chemat la a medita la slăbiciunea sa în fiecare zi şi la faptul că Hristos nu a luat încă chip deplin în el şi în păstoriţii săi, a spus Înaltpreasfinţia Sa, potrivit Radio Trinitas.

De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat rugăciune stăruitoare Atotputernicului şi Atotţiitorului Dumnezeu să îl întărească, să îl ocrotească, să îl binecuvinteze pe robul său Părintele Episcop Vicar Damaschin întru cele ale voii Sale pentru slujire smerită şi curajoasă, răbdătoare şi demnă în Biserica lui Hristos.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a dat citire Actului Patriarhal prin care Preasfințitul Părinte Damaschin este recunoscut ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura de „Dorneanul”:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 4-5 Iulie 2017, a ales prin vot secret pe preacuviosul părinte Arhimandrit Damaschin Lucian în postul vacant de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a aprobat ridicarea sa la treapta arhieriei urmând a purta titulatura Dorneanul.

Apoi, a urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care l-a felicitat pe noul episcop vicar.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre noua misiune ce o are de îndeplinit:

Trecând cu vederea puţinătatea vârstei şi nedesăvârşirea sufletească, dar făgăduind cu harul, Domnul îmi pune în faţă o cruce nouă, cea a arhieriei şi îmi deschide calea spre o lucrare în care să fiu gura şi mâna Lui pentru învăţarea şi sfinţirea poporului binecredincios al Său. Cu smerenie şi recunoştinţă încep această sfântă misiune.

Sursa: Basilica.ro