Arhiepiscopul Ioachim a binecuvântat lucrările ce întregesc ansamblul eclezial de la Bătrânești

Sâmbătă, 5 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a binecuvântat lucrările de construire a edificiului eclezial al Parohiei Bătrânești, Protopopiatul Roman, care are în componență Așezământul social-filantropic „Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina” și Capela mortuară „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”.

Evenimentul a început de la primele ore ale dimineții cu săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii de către un sobor de 15 preoți, sub protia preacuviosului părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. Alături de soborul slujitorilor s-au aflat în rugăciune enoriașii Parohiei Bătrânești veniți la acest moment de împlinire duhovnicească din satele arondate acestei unități de cult: Spiridonești, Bătrânești și Rocna, dar și pelerini din satele comunei Icușești și din împrejurimi.

După oficierea Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor și mulțimea de credincioși au avut bucuria de a primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la ceas de sărbătoare locală și de împlinire duhovnicească. În sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de soborul preoților și de pelerini, a binecuvântat edificiul parohial cu cele două spații distincte, Așezământul social-filantropic „Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina” și Capela mortuară „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”, stropindu-le cu agheasmă și însemnându-le cu untdelemn sfințit, și desăvârșind prin aceasta efortul întreprins de-a lungul a cinci ani de comunitatea credincioșilor de la Bătrânești în frunte cu păstorul lor duhovnicesc.

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat faptul că spațiul bisericii este un loc în care credincioșii trebuie să se simtă acasă, iar utilitatea așezămintelor misionare zidite în parohii reiese din activitatea pastorală a preoților care se cere a fi adaptată nevoilor comunității și exigențelor timpurilor actuale: „După oficierea slujbei de sfințire a acestor două așezăminte de aici, de la Bătrânești, înțelegem că biserica este o casă a lui Dumnezeu și o casă a noastră, a tuturor, pentru faptul că noi când venim la biserică ne simțim acasă, ca și cum am fi în familie. De aceea este foarte important să participăm plenar la astfel de evenimente, pentru că astfel ne înscriem în familia duhovnicească, care preaslăvește numele lui Dumnezeu, Cel în Treime lăudat. Dăm mulțumire lui Dumnezeu pentru toate câte le-a revărsat peste această comunitate. Dăruind lui Dumnezeu fiecare clipă din viața noastră, noi putem intra în prezentul continuu al lui Dumnezeu, ne asumăm trecutul, iar viitorul îl pregătim ca să fie un timp pe care îl dăruim lui Dumnezeu. Veți înțelege necesitatea și importanța acestor edificii când veți vedea pe preotul paroh străduindu-se să facă cateheze pentru cei mici și pentru cei mari, să pomenească pe cei care au plecat din viața aceasta în veșnicia lui Dumnezeu și să facă întâlniri cultural-religioase aducându-vă la cunoștință noutățile din diverse domenii de interes pentru viața socială a Bisericii”.

După cuvântul adresat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, preotul protopop Dan Alexandru Antoce a vorbit despre lucrările desfășurate în această comunitate și despre prezența Ierarhului la diferite momente de sărbătoare și împlinire parohială, amintind în cuvântul său momentul prezenței arhierești din anul 2008, prilejuite de binecuvântarea lucrărilor de reabilitare a lăcașului de cult cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt. Totodată, părintele protopop a anunțat faptul că în Parohia Bătrânești se desfășoară și lucrări de reabilitare a lăcașului de cult din satul Spiridonești, ce așteaptă să îmbrace haina reînnoirii în anii următori.

La finalul evenimentului, urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel care spune că «preoții ce își țin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc prin cuvânt și învățătură» (Timotei 5,17), precum și tradiția statornicită în Sfânta Biserică, potrivit căreia «slujitorii destoinici, care-și împlinesc cu hărnicie și aleasă râvnă misiunea preoțească, să aibă parte de prețuire și dragoste părintească», preotului paroh Tudor-Bogdan Costel i-a fost conferit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim rangul onorific de Iconom, cu binecuvântarea arhierească de a purta semnele distinctive prevăzute de articolul 144, lit. C din Statutul de Organizare al Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, diplome de vrednicie au fost oferite de către Chiriarhul locului domnului Marius Vasile Minică, primar al comunei Icușești, dar și donatorilor și ctitorilor așezământului de la Bătrânești.

Preotul paroh Costel Tudor-Bogdan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea lucrărilor de la Bătrânești, preoților împreună slujitori, membrilor consiliului local Icușești și tuturor celor care au sprijinit finalizarea lucrărilor ansamblului eclezial.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

***

Lucrările de construire a clădirilor care întregesc ansamblul eclezial de la Bătrânești au demarat în anul 2019, sub coordonarea preotului paroh Costel Tudor-Bogdan, după un proiect întocmit de domnul arhitect Ioan Ciobanu. Fondurile necesare realizării lucrărilor de la Bătrânești au fost obținute prin contribuția enoriașilor și fiilor satului aflați în diaspora, la care s-a adăugat sprijinul oamenilor de bine și al Consiliului Local Icușești, reprezentat de domnul inginer Marius Vasile Minică.

În Așezământul social-filantropic „Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina” se vor desfășura activități cu caracter misionar care vor presupune susținerea programelor catehetice eparhiale, ateliere de lucru pentru copii și tineri, întâlniri cu persoanele vârstnice, dar și slujbe de pomenire a persoanelor trecute în viața veșnică.

(Pr. Valentin Băltoi)