Adunarea Generală a Federației Filantropia este constituită din toate ONG-urile membre, provenite din aproape toate eparhiile Patriarhiei Române. Din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”, reprezentată de către părintele Consilier Ilarion Mâță și Asociația Creștină de Caritate și Ajutor „Ovidenia Bacău 2005”, reprezentată de către părintele Ovidiu Radu.
Întâlnirea s-a întins pe durata a două zile (30-31 Martie), gazdă fiind Mănăstirea Caraiman prin Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” aflat în incinta mănăstirii, lucrările adunării fiind împărțite în două sesiuni.
În sesiunea I, părintele consilier patriarhal Ciprian Ioniță, Președintele Federației Filantropia, a luat cuvântul mulțumind tuturor pentru participare și prezentând ordinea de zi alcătuită din:
- Oportunități de finanțare pentru toate organizațiile membre;
- Formare profesională; aici fiind prezentate cursurile de specializare pentru consilier în adicții și îngrijitor vârstnici la domiciliu, ultimul dintre ele fiind organizat la Hârja de către Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”;
- Programele derulate la nivel central și situația lor financiară: aici s-a menționat succesul pe care l-a avut proiectul „Sănătate la un click distanță”, desfășurat la Timiș și Hârja, în parteneriat cu lanțul de magazine Profi. Succesul îl constituie cele 298 de consultații desfășurate la Timiș și cele 400 de consultații oferite de către Asociația de la Hârja prin implicarea părintelui Ilarion Mâță, fapt ce a dus și la achiziționarea unei stații mobile de ecografie pentru boli interne și cardiovasculare, care să ajute acest demers al Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”. În acest sens, părintele Ilarion a vorbit membrilor adunării despre ajutorul enorm, în contextul pandemiei, pe care l-a adus acest proiect asociației prin faptul că au putut fi consultați chiar și oameni care nu au mai beneficiat de un astfel de control medical chiar și de zeci de ani.
- În continuare s-a prezentat situația financiară a Federației Filantropia alcătuită din venituri, cheltuieli și donații;
În încheierea primei sesiuni a adunării generale, Președintele Federației e vorbit pe larg despre cursurile de formare privind consilierea în domeniul adicțiilor, respectiv îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Părintele Ioniță a subliniat faptul că după finalizarea cursului, cel format va fi apt de toate cele necesare în domeniul pentru care și-a ales cursul.
Sesiunea a II-a a Adunării Generale a debutat cu propunerea adusă membrilor cu privire la aderarea în cadrul Federației Filantropia a unui nou ONG din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În continuare domnul Igor Belei, Președintele Misiunii Diaconia Chișinău a relatat membrilor adunării despre o intenție de finanțare a mai multor activități cu și despre tineri precum tabere, ateliere de creație, școli de vară etc.
După aceasta, Părintele Adrian Stănulică, Președintele Asociației Vasiliada Craiova a vorbit despre susținerea din partea Federației Filantropia prin toți membrii ei pentru implicarea Fundației Filantropia Timișoara în Eurodiakonia Munchen și a vorbit membrilor despre diferitele modalități prin care pot obține finanțări pentru organizații.
Spre finalul întâlnirii a fost susținută o cuvântare invitaților din partea Fundației Eliberare, cu privire la capacitatea preoților ortodocși în detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane. Prin intermediul acesta a fost propusă și o colaborare cu privire la sprijinul pe care îl poate oferi Biserica Ortodoxă Română prin Federația Filantropia cu privire la scăderea numărului traficului de persoane.
În încheierea sesiunii a II-a, părintele Ilarion Mâță a prezentat o oportunitate de colaborare cu Federația Filantropia din partea TZMO SA GRUP.
Surpriza întâlnirii a constituit-o diploma omagială, alături de moneda de colecție cu „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” oferite din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, tuturor membrilor din cadrul Federației Filantropia „în semn de prețuire și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștine, a familiei și a filantropiei”, în contextul anului 2020, ca an omagial al pastorației părinților și copiilor și an comemorativ al filantropilor ortodocși români.
(Răzvan Dimitrie – Radu, asistent social – Protoieria Bacău)