A apărut calendarul bisericesc pentru anul 2021

Anunțăm apariția Calendarului bisericesc creștin-ortodox pentru anul 2021! Apărut în cele trei formate, deja cunoscute: foaie de perete, agendă de buzunar și calendar de perete cu 12 foi, acesta poate fi achiziționat de la pangarele bisericilor și de la magazinele de obiecte bisericești.

Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2021 editat de Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului reprezintă o necesitate pentru toți cei care găsesc de cuviință să își ghideze viața și prin raportare la evenimentele perene ale istoriei mântuirii. Din el creștinii pot afla despre diferite rânduieli bisericești, care sunt posturile de peste an, care sunt zilele aliturgice sau cu diferite liturghii, zilele în care nu se face pomenirea morților, alte zile și date importante, care sunt sărbătorile bisericești naționale, zilele în care nu se fac nunți în anul 2021 și în anul 2022. Fiecare dintre cele trei calendare are elemente de siguranță care le certifică autenticitatea. Toate drepturile revin Editurii Filocalia, fiind interzise reproducerea și comercializarea în alte spații decât cele autorizate de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

În cuvântul de introducere la Calendarul agendă de buzunar, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim transmite un mesaj tuturor credincioșilor români, indiferent în ce colț al Mapamondului i-au condus pașii, pentru care „reperele liturgice din calendar sunt prilej de bucurie spirituală și de rememorare a farmecului copilăriei îmbrăcat în sărbătoare. Rânduiala ținerii posturilor, hramul bisericii satului, pomenirea celor adormiți, ciclul muncilor agricole, onomastica..., chipul cuvios al sfinților mijlocitori în rugăciunile înălțate departe de țară sunt tot atâtea popasuri duhovnicești așezate cu grijă în calendarul de suflet, mai ales pentru cel plecat departe din țară.”

În acest an dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pastorației românilor din afara României și comemorării celor adormiți întru Domnul, ierarhul subliniază că pentru cei aflați departe de casă, calendarul este „oglinda propriei spiritualități, istoria concretă a faptelor credinței, mângâierea aducerilor aminte și indicativul temporal al trăirii în comuniune de rugăciune cu cei rămași acasă.

Totodată, acest barometru al vieții spirituale le menținr trează memoria pomenirii în rugăciune a moșilor și strămoșilor în răstimpurile pe care rânduiala bisericii pentru cei adormiți întru Domnul le-a stabilit dintotdeauna.

Îndemnăm pe toți cei care simt românește să promoveze valorile fundamentale ale neamului în locurile unde își desfășoară activitatea, să nu uite chipul nemuritor al celor care i-au născut și educat, să nu se înstrăineze de ceea ce poartă în suflet mai sfânt și mai curat și să-și conducă viața după nepieritoarele învățături ale Evangheliei, în ritmul liturgic al vieții trăite împreună cu Dumnezeu!”, precizează IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim în cuvântul transmis credincioșilor prin intermediul calendarului creștin-ortodox pentru anul 2021.

Reamintim pe această cale credincioșilor că în spaţiul public circulă și aşa-zise calendare creştin-ortodoxe, care cuprind greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase etc., situaţie care derutează şi creează confuzie. De aceea vă îndemnăm să achiziționați numai calendarele Centrelor eparhiale, care sunt realizate, an de an, de o comisie specializată, alcătuită din ierarhi şi profesori de teologie ai Bisericii noastre. Acestea sunt singurele conforme cu rânduiala şi învăţătura Bisericii Ortodoxe Române, fiind tipărite cu binecuvântarea Sfântului Sinod şi difuzate prin intermediul protopopiatelor la toate parohiile, mănăstirile şi schiturile Eparhiei.

Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2021 apărut la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, poate fi achiziționat la prețul de 5 lei calendarul foaie și 6 lei calendarele de tip agendă de buzunar și de perete cu 12 file. (pr. Ciprian-Ioan IGNAT)