Anul omagial și comemorativ 2023 a fost proclamat în mod solemn

Proclamarea solemnăAnului omagial și comemorativ 2023 a avut loc duminică, 1 ianuarie, la Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum.

Anul 2023 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română.

Redăm în continuare textul integral al Actului de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2023:

Proclamarea anului 2023 în Patriarhia Română ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

(Catedrala Patriarhală, duminică, 1 ianuarie 2023)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 16 decembrie 2021, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privind declararea anului 2023 în Patriarhia Română ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Cancelaria Sfântului Sinod a formulat această propunere, care are ca motivație principală dorința de a acorda o mai mare atenție pastorației şi sprijinirii persoanelor vârstnice în contextul actual al unei societăți marcate de individualism și secularizare.

Astfel, se propune o încurajare a participării persoanelor vârstnice la viața Bisericii, o mai consistentă contribuţie a familiei, Bisericii și societății în sprijinul persoanelor vârstnice, precum și o intensificare a activităților social-filantropice și culturale dedicate acestei categorii sociale.

Pentru anul comemorativ, motivația este dată de dorința de a cinsti pe autorii și interpreții muzicii bisericești, ca exemple elocvente de cultivare a muzicii bisericești, care susține rugăciunea și intensifică viața liturgică a comunităților bisericești.

Potrivit programului cadru (liturgic, cultural şi mediatic),

I. în primul semestru al anului 2023 va fi tratată tema: „Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice”, care va fi prezentată astfel:

  1. Forme ale pastoraţiei şi sprijinirii persoanelor vârstnice în Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie;
  2. Principii şi metode privind pastoraţia persoanelor vârstnice în viața Bisericii;
  3. Parohia, familia și persoanele vârstnice, astăzi: comuniune şi conlucrare;
  4. Realităţi şi provocări actuale privind pastoraţia şi sprijinirea persoanelor vârstnice;

 II. În al doilea semestru al anului 2023 va fi tratată tema: „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, care va fi prezentată astfel:

  1. Despre cântarea religioasă în Sfânta Scriptură;
  2. Semnificaţia cântării liturgice potrivit Sfintei Tradiții ortodoxe. Nume şi chipuri de imnografi creştini;
  3. Importanţa muzicii psaltice în cultul şi misiunea Bisericii Ortodoxe Române;
  4. Compozitori și psalți români care au contribuit la românirea și dezvoltarea muzicii psaltice liturgice. 

În urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale şi socialeSfântul Sinod a hotărât:

  1. aprobă declararea anului 2023, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”;
  2. aprobă programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat „2023 – Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). 

Președintele Sfântului Sinod 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

(sursa: basilica.ro)