Aniversarea Unirii Basarabiei cu România la Centrul eparhial și la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”

Pe 27 martie 2019 s-au împlinit 101 ani de la Unirea cu țara a străvechii provincii românești dintre Prut și Nistru. La Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” s-au desfășurat lucrările cercurilor pedagogice nr. 5 și 6 ale profesorilor de istorie din județul Neamț, coordonate de profesorii metodiști Mihaela Tanovici (Colegiul Național „Roman-Vodă”) și Cristina Aruxandrei  (Școala Generală „Vasile Alecsandri” Roman).

 

După ce s-a dat citire unor comunicări de natură științifico-metodică specifice unor astfel de colocvii, a urmat evocarea Unirii din 27 martie 1918. Scriitorul romașcan Mircea Bostan a avut o prelegere extrem de apreciată de asistență, numită Basarabia, lacrima noastră. A urmat apoi o scenetă pregătită de către mai mulți elevi seminariști  talentați, coordonați de pr. prof. Bogdan Ciobanu, în care a fost evocat un eveniment istoric sfâșietor, foametea din Basarabia anilor 1946-1947.

Părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, adresat oaspeților seminarului romașcan cu ocazia aniversării Unirii locuitorilor celor două maluri ale Prutului din urmă cu 101 ani. Înaltpreasfinția Sa a evocat însemnătatea contribuției înaintașilor noștri la făurirea Statului Național Unitar Român, precum și contribuția dascălilor de istorie la educarea conștiinței naționale a elevilor români de astăzi, probată pe tot parcursul anului centenar.

Programul a continuat cu un recital de cântece patriotice, susținut de corul elevilor seminariști, și cu o vizită la Catedrala Arhiepiscopală și la Muzeul Arhiepiscopiei, unde părintele profesor Andrei Ioniță a asigurat ghidajul profesorilor deveniți pelerini. Activitatea s-a încheiat cu vizitarea Muzeului Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului din incinta Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, moment la care s-a alăturat și cel mai important ctitor al muzeului, dl. Primar Lucian Ovidiu Micu, care a apreciat activitatea profesorilor de istorie din municipiul Roman și din împrejurimi, elogiind totodată implicarea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în realizarea acestei sărbători a unității naționale.

Pr. Amărinii Ionuț-Alexandru