Astăzi, 13 noiembrie, Excelența Sa Andrei M. Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România, s-a aflat în vizită de lucru în zona Moldovei. Între obiectivele cultural-religiose aflate pe lista de lucru a domniei Sale s-a aflat și vizitarea Catedralei arhiepiscopale „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.
Aflat în vizită în Moldova, Excelența Sa Andrei M. Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România, s-a închinat în Catedrala Ariepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Aici, o delegație a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a întâmpinat pe distinsul oaspete însoțindu-l în interiorul bisericii și arătându-i vestigiile sfinte aflate în patrimoniul spiritual al sfântului lăcaș. Domnia Sa a fost impresionat de frumusețea iconografică a ctitoriei mușatine, admirând ansamblul pictural dedicat Sfintei Parascheva, aflat în partea superioară a pronaosului, Icoana Pantanassa, racla cu sfinte moaște, iconostasul sculptat în stil baroc (rococo) și pictat de Eustație Altini, precum și candelabrele executate la Hanovra, donate catedralei de Episcopul Melchisedec Ștefănescu și Titu Maiorescu.
Pentru că ziua de 13 noiembrie are o semnificație aparte în calendarul bisericii noastre, delegația a condus pe înaltul oaspete la muzeul aflat în aripa dreaptă a corpului de clădiri ce înconjoară curtea Centrului Eparhial de la Roman, pentru a-i arăta Felonul Sfântului Ioan Gură de Aur, odor de mare preț pe care în fiecare an cu prilejul sărbătorilor închinate acestui sfânt, episcopii care au stat pe scaunul vlădicesc de la Roman îl îmbrăcau în semn de smerită ascultare și comuniune de rugăciune cu acest sfânt ierarh și dascăl al creștinătății universale. După ce a admirat exponatele din acest muzeu, între care numeroase obiecte aparținând Episcopului Melchisedec Ștefănescu, și a scris câteva gânduri în Cartea de onoare a acestui așezământ, excelența sa a vizitat Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și s-a închinat în capela liceului închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, adresând câteva gânduri elevilor seminariști.
Apoi, Excelența Sa a vizitat Grădinița și Centrul de zi aflate în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec”, precum și capela în care odihnesc osemintele celui mai luminat episcop al românilor, Melchisedec Ștefănescu (15 februarie 1823-16 mai 1892).
„Am vizitat un număr impresionant de biserici și mănăstiri, am întâlnit o mulțime de episcopi și arhiepiscopi în România și ne-am împărtășit impresiile legate de credința Ortodoxă comună popoarelor noastre. Unul dintre proiectele diplomatice ale Excelenței Sale, Domnului Ambasador al Republicii Belarus este de a crea legături între instituțiile teologice din România și cele din Belarus. Noi avem o universitate teologică, iar rectorul acestei instituții este Mitropolitul Pavel de Minsk. Avem, de asemenea, două seminarii și foarte multe mănăstiri. O a doua modalitate de a întări relațiile dintre cele două țări este realizarea pelerinajelor. În acest an, România și republica Belarus serbează 25 de ani de relații diplomatice între cele două țări, prilej cu care am decis de comun acord ca anul acesta să aducem în țara dumneavoastră o expoziție de icoane ortodoxe din Belarus, care vor fi expuse la Muzeul Național de Artă din București, posibil și în alte orașe din România”, a spus Excelența Sa.
La finalul întâlnirii, Excelența Sa a subliniat faptul că a fost încântat de ceea ce a văzut la Roman, precizând faptul că va reveni cu plăcere atunci când va fi posibil.