”Am pornit cu vestea bună” - Concert de Crăciun la Comănești

18 Decembrie 2016

Cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului  Ioachim,  Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și la inițiativa părintelui protopop Costel Mareș, sâmbătă, 17 decembrie 2016, a avut loc la Centrul de agrement ”Trotușul” din Comănești, tradiționalul concert de colinde,  ajuns anul acesta la cea de-a şaptea ediţie.

Sub genericul ”Am pornit cu vestea bună”,  concertul de colinde a avut ca moderator pe PC Pr. Secretar Eparhial Ciprian Ignat şi a debutat cu un colaj de colinde interpretat de Grupul vocal folcloric ”Muguşaşii” din Agăş, coordonat de doamna învăţătoare Ecaterina Raţă, urmat de renumitul interpret de muzică populară, pricesne și cântări duhovnicești, părintele Cristian Pomohaci. În ultima parte a concertului cei prezenți au ascultat un program de colinde menit să le pregăteasca inimile pentru slăvitul praznic al Naşterii Domnului, interpretat de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisuluidirijată de  PC Pr. Arh. Iulian Dumitru.

Crăciunul este cea mai mare minune pe care Dumnezeu a săvârşit-o după crearea lumii. Dumnezeu a venit în lume, s-a făcut om, pentru ca omul să devină dumnezeu după har. Crăciunul este în acelaţi timp darul suprem pe care Dumnezeu îl oferă lumii din dragoste nemărginită pentru om. Este sărbătoare în care cu toţii ne bucurăm, şi obişnuim ca în această perioadă, înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, ca un răspuns la darul pe care Dumnezeu ni l-a făcut nouă, oamenilor, să oferim la rândul nostru daruri celor dragi. Această tradiţie izvorăşte din lăuntrul, din adâncul sufletului nostru, din dorinţa de a ne asemăna cu Dumnezeu, care este izvorul tuturor darurilora relatat părintele protopop.

Concertul acesta se doreşte a fi darul Bisericii pentru fiii ei duhovniceşti iubitori de cult şi de cultură. Cea de-a şaptea ediţie a acestui concert îmbracă o haină nouă, una inedită. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim şi la iniţiativa Înaltpreasfinţiei Sale, am hotărât ca acest concert să fie organizat anul acesta în celelalte două oraşe din cuprinsul protopopiatului nostru, respectiv Dărmăneşti şi Comăneşti. Ca şi în anii precedenţi, şi concertul acesta a îmbrăcat o haină social-filantropică. S-a apelat la bunăvoinţa tuturor celor prezenţi, ca pe lângă aportul Protoieriei, să contribuie fiecare, puţin cu câte puţin, pentru a aduce un strop de speranţă în mijlocul unei familii greu încercate de suferinţa fiicei lor, o tânără absolventă a Facultăţii de Jurnalism, Aurelia Ardeleanu, care mai bine de 5 ani de zile este imobilizată la pat”, a mai spus părintele protopop.

Părintele protoiereu a mulţumit apoi tuturor partenerilor, dar şi celor prezenţi, pentru generozitate şi pentru că au fost cu adevărat un public minunat, dorindu-le ca sărbătorile Naşterii Domnului să aducă tuturor pace, bucurie şi nădejdea mântuirii.

În încheiere, a devenit o tradiţie ca la finalul oricărui concert de acest gen, toţi cei prezenţi să cânte colindul drag tuturor: O, ce veste minunată! ”

 

Cristian Balaban