Personalități ale vieții culturale ieșene, nemțene și băcăuane au fost alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la serbarea zilei de naștere. Bucuria aniversării s-a împlinit în acest an alături de copiii beneficiari ai serrviciilor oferite prin intermediul Fundației "Episcop Melchisedec", filiala Roman.
Apropiat și apreciat de personalităţi ale culturii franceze şi mondiale de origine română, între care Paul Barbă Neagră (regizor), Gheorghe Zamfir, Cicerone Poghirc (profesor la Sorbona), părintele Virgil Ghiorghiu, Elvira Popescu, Emil Cioran (pe care l-a împărtăşit pe patul de suferinţă), Duiliu Alexandru Sfinţescu (căruia i-a fost duhovnic), Arhiepiscopul Ioachim a ales, după un deceniu de slujire în Occident, să vină în țară ca arhiereu. A lăsat în Franța prima mănăstire ortodoxă românească, înființată în inima Parisului, și o profundă implicare în reorganizarea Arhiepiscopiei Române din Europa Occidentală şi Meridională.
Din primii ani de arhierie, IPS Ioachim s-a implicat în schimbare la față a Moldovei de Jos. Cu eforturi materiale și financiare, activitatea social-filantropică derulată sub coordonarea acestui ierarh a reușit să aducă o rază de lumină și speranță peste numeroase familii aflate în dificultate, peste copii suferinzi ori peste bătrâni neputincioși.
S-au construit așezăminte sociale pentru tineri și vârstnici, s-au înființat centre pentru tratamentul persoanelor cu autism, pentru cei dependenți de alcool, s-au deschis cabinete medicale și multe altele. ”Biserica este unul din cei mai importanți parteneri sociali ai noștri. Acest lucru s-a întâmplat și în cadrul instituțional, prin colaborarea între cele două mari instituții (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – DGASPC, și Fundația ”Episcop Melchisedec”) dar au fost sprijinite și inițiativele venite din partea preoților”, a declarat Sorin Brașoveanu, director general al DGASPC. În contextul unei îmbătrâniri accentuate a populației și a înmulțirii copiilor fără suport parental, fără venituri sau locuri de muncă, tot ceea ce se împlinește prin Biserică pare puțin sau insuficient. Dar programele derulate în parohii sau în parteneriate cu instituții ale statului sau diferite fundații vin să confere speranță. Convins că familia, biserica și școala, ca factori educaționali decisivi, au responsabilitatea de-a spori cooperarea în vederea educării și formării copiilor și a tinerilor, Arhiepiscop Ioachim a pus bazele unui proiect filantropic ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți” prin intermediul căruia în ultimii trei ani au fost împărțite peste 4000 de ghiozdane complet echipate pentru școală elevilor defavorizați din județul Bacău.
La Hârja, în urmă cu aproape 10 ani, Înaltpreasfințitul Ioachim a pus bazele unui Așezământ social-filantropic, unul dintre cele mai mari cămine de bătrâni din țară, o carte de vizită a Bisericii pentru cei care sosesc de dincolo de munți. ”În momentul de față la Așezământul de la Hârja avem în îngrijire o sută de bătrâni în incintă, și alți 30 la domiciliu. Totodată am extins serviciile sociale și pentru copii”, a declarat preotul Ilarion Mâță, directorul Centrului de la Hârja. „Cu Asociația de la Hârja am participat și ne-am implicat în diverse evenimente în cadrul cărora ne-am oferit sprijin reciproc, cum ar fi „Ziua tinerilor și persoanelor cu dizabilități”, ”Ziua Vârstnicului”, ”Zilele de luptă împotriva alcoolului și a altor tipuri de adicții” și multe altele” a mai spus directorul Brașoveanu. Același arhiepiscop a pus și temelia Fundației ”Episcop Melchisedec” din Bacău, devenită un punct de referință pe harta slujirii filantropice băcăuane. ”De la înființare și până în prezent Fundația ”Episcop Melchisedec”, din Bacău (prin Centrul de zi, Centrul de recuperare neuro-motorie, Centrul de zi pentru persoane cu autism, Cabinetul stomatologic și Centrul de prevenire, informare, evaluare si consiliere persoane dependente de alcool si alte droguri) are peste 2200 de beneficiari, persoane care au primit sprijinul, cărora le-am întins o mână de ajutor”, a menționat preotul Eugen Ciuche, directorul acestui așezământ. Acestora li se adaugă, înființarea altor centre de zi precum cel de la biserica ”Sf. Dumitru” din municipiul Bacău, Centrul de zi " Sf. Arh. Rafail" Holt, , Centru de zi "Sf. Cuv. Parascheva " Moinești, Centru de zi "Sf. Cuv. Parascheva" Măgirești, care vin să ajute și să sprijine elevii cu situație materială precară. Și la Roman, sub coordonarea ÎPS Ioachim funcționează aceeași Fundație ”Episcop Melchisedec”,
Cu proiecte social-filantropice împlinite și numeroase altele ce urmează a fi derulate, ierarhul Romanului și Bacăului a reușit în câțiva ani să remodeleze fața Eparhiei. Dar pentru cei care-l cunosc sau vor să-i cunoască activitatea, Arhiepiscopul Ioachim va rămâne același ierarh paradigmatic, cu amintiri minunate alături de oameni mari ai conștiinței românești și numeroase realizări alături de oamenii simpli ai sufletului moldovenesc.
Anul acesta IPS Arhiepiscop Ioachim, după ce a fost felicitat de colaboratorii Centrului Eparhial, a ales să-și petreacă ziua de naștere alături de micuții beneficiari ai serviciilor oferite prin intermediul Fundației ”Episcop Melchisedec” - filiala Roman. Aceștia i-au oferit daruri confecționate de ei înșiși sub îndrumarea doamnelor educatoare. De asemenea, tot în această zi, Înaltpreasfinția Sa a fost alături și de școlarii care frecventează Centrul de zi pentru copii proveniți din familii aflate în dificultate, întâlnindu-se cu aceștia la ora mesei, rugându-se împreună cu ei, binecuvântând bucatele și interesându-se de modul în care sunt percepute de aceștia serviciile oferite de Fundația "Episcop Melchisedec" pentru educația și îngrijirea lor.La final, ierarhul s-a închinat în capela care adăpostește trupul marelui ierarh romașcan Melchisedec Ștefănescu, ocrotitorul acestui așezământ filantropic. (Pr. Constantin Gherasim)