Ajunul Crăciunului la Centrul Eparhial și la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În data de 24 Decembrie 2017, de Ajunul Crăciunului, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost oficiată slujba Ceasurilor Împărătești și apoi slujba Sfintei Liturghii, de către părinții slujitorii de aici. La slujbă a asistat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a binecuvântat poporul prezent. La final, părinții ieromonahi, diaconi, monahi și monahii de la Centrul Eparhial au binevestit Naşterea Domnului Părintelui Arhiepiscop Ioachim. Cu prilejul Crăciunului și Corala „Episcop  Melchisedec” a Protopopiatului Bacău a sustinut un mini recital de colinde în străvechiul locaș de cult mușatin.

Ajunul Crăciunului a fost un prilej de binecuvântare și har peste urbea mușatină prin oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Roman ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Astfel, slujba bucuriei din ziua Ajunului Crăciunului a fost împlinită de prezența Părintelui Arhiepiscop Ioachim, care a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

La finalul Liturghiei, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, părinții ieromonahi, părinții diaconi, monahi și monahii de la Centrul Eparhial au mers apoi la reședința arhiepiscopală cu icoana sărbătorii Nașterii Domnului Hristos.

Aici a fost săvârşită o slujbă de polihroniu, iar Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenţi un scurt cuvânt de învăţătură în care le-a vorbit despre importanţa Praznicului Naşterii Domnului şi a mersului cu Icoana.

Umblatul cu Icoana este o slujbă săvârşită în afara zidurilor bisericii, pe străzi şi uliţe, prin case şi bordeie, prin curţi şi pe la ferestre. Preoţii şi dascălii vestesc, precum făceau odinioară crainicii, cu un fel de strigăt de bucurie ce nu poate fi oprit, că s-a născut lumii Mântuitor. Sărbătoarea Naşterii Domnului este prilej de bucurie, pace şi linişte sufletească. În aceste zile, mai mult decât oricând, ne deschidem porţile sufletelor pentru a dărui şi primi iubire şi căldură sufletească. Este sărbătoarea familiei şi a casei.

În aceeași zi, aducând vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria, când sufletul omenesc tresaltă de bucurie, de lumină şi de har, Corala Protopopiatului Bacău, în frunte cu preotul Costică Busuioc, protopop de Bacău, a sustinut un mini recital de colinde. Aceasta a luat ființă  în urmă cu 7 ani, la iniţiativa unui grup de preoţi, corala „Lumină lină” devenită ulterior corala Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Protopopiatului Bacău.

(pr. Daniel Marari)