Ajunul Crăciunului la Centrul Eparhial

În data de 24 Decembrie 2019, de Ajunul Crăciunului, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost oficiată slujba Ceasurilor Împărătești și apoi slujba Sfintei Liturghii, de către părinții slujitorii de aici. La final, coordonați de părintele arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial și eclesiarh, părinții ieromonahi, diaconi, monahi și monahii de la Centrul Eparhial au binevestit Naşterea Domnului Părintelui Arhiepiscop Ioachim.

Ajunul Crăciunului a fost un prilej de binecuvântare și har peste urbea mușatină prin oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Roman ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

La finalul Liturghiei, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, părinții ieromonahi, părinții diaconi, monahi și monahii de la Centrul Eparhial au mers la Centrul Sf. Ierarh Dosoftei cu icoana sărbătorii Nașterii Domnului Hristos.

Imobilul unde se află acest centru, ce întregește ansamblul arhitectonic al Centrului eparhial, adăpostește două săli de conferințe, camere și sală de protocol, găzduind și o expoziție permanentă de imagini și obiecte care evocă atât bogatul trecut istoric al acestei eparhii, reprezentat prin Sf. Ierarh Dosoftei și Episcopul Melchisedec Ștefănescu, cât și prezentul dinamic, reflectat prin imagini grăitoare din activitatea desfășurată sub îndrumarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim între anii 2009-2019.

În incinta Centrului Sf. Ierarh Dosoftei, a fost săvârşită o slujbă de polihroniu, iar Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioahim a adresat celor prezenţi un scurt cuvânt de învăţătură în care le-a vorbit despre importanţa Praznicului Naşterii Domnului şi a mersului cu Icoana.

Umblatul cu Icoana este o slujbă săvârşită în afara zidurilor bisericii, pe străzi şi uliţe, prin case şi bordeie, prin curţi şi pe la ferestre. Preoţii şi dascălii vestesc, precum făceau odinioară crainicii, cu un fel de strigăt de bucurie ce nu poate fi oprit, că s-a născut lumii Mântuitor. Sărbătoarea Naşterii Domnului este prilej de bucurie, pace şi linişte sufletească. În aceste zile, mai mult decât oricând, ne deschidem porţile sufletelor pentru a dărui şi primi iubire şi căldură sufletească. Este sărbătoarea familiei şi a casei, a spus în cuvântul său Ierarhul romașcan.

(pr. Daniel-Ionel Marari)