Adunarea Generală a Rețelei Europene de Îngrijire pe Termen Lung, la Tallinn-Estonia

În data de 31 mai 2024, a avut loc la Tallinn, capitala Estoniei, Adunarea generală a reprezentanților membrilor țărilor europene care compun EAN (European Ageing Network).

Delegatul României a fost pr. Ilarion Mâță, consilier social al Arhiepiscopiei Romanului, membru în Federația Filantropia a Patriarhiei Române și vicepreședinte al Federației Furnizorilor de Îngrijire pe Termen Lung din România, care de puțin timp a devenit membru al acestei structuri sociale europene, primind cu acest prilej și certificatul de membru activ chiar de la președintele organizației, Jiri Horechy.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea membrilor, după care au fost punctate cele 24 de teme din agenda zilei, dintre care amintim mai jos cele mai importante:

  • A fost aprobată balanța de verificare contabilă pentru anul 2023, raportul auditorului financiar și bugetul pentru anul 2024.
  • Congresul EAN de la Atena, din luna septembrie 2024, va aduna participanți din toate țările europene și vor fi conferențiari din cinci continente. 
  • Politicile sociale europene au fost prezentate de reprezentantul organizației de la Bruxelles, de pe lângă Parlamentul European. Lipsa resursei umane este problema cea mai frecventă cu care se confruntă toate țările europene care sunt implicate în serviciile sociale de lungă durată.
  • A fost abordată și agenda activităților din 2024 și implicarea organizațiilor naționale în derularea acestora. 
  • Finanțarea serviciilor sociale va fi dezbătută de o comisie a EAN, pe tot parcursul acestui an, aducând soluții pentru sprijinul financiar al tuturor statelor membre. 
  • O temă importantă pentru această întâlnire a fost abordarea medicală a serviciilor sociale prin Alianța europeană a spitalelor universitare.
  • Rețeaua europeană de Îngrijire pe Termen Lung (EAN) se preocupă și de formarea managerilor instituțiilor sociale cu sprijinul formatorilor instituției și a cadrelor didactice din fiecare țară membră, fiind oferit și exemplul de bună practică al colaborării dintre EAN și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pentru formarea managerilor, printr-o curriculară europeană.

În partea a doua a întâlnirii, a fost prezent un model de bună practică din Australia, cu rezultate excepționale pentru vârstnicii rezidenți ai unui ansamblu de clădiri care oferă o gamă largă de servicii pentru o viață independentă.

Digitalizarea serviciilor sociale de lungă durată este o preocupare pentru EAN. Au fost dezbătute avantajele și limitele acestui proces. În cadrul EAN este formată o echipă de specialiști care se preocupă cu mult profesionalism de acest domeniu provocator. 

Activitățile curente ale Platformei AGE și serviciile sociale europene au fost prezentate în Raportul echipei de specialitate, prin evidențierea rezultatelor de cercetare.

Penultima temă abordată a fost Raportul de activitate al membrilor și dificultățile cu care se confruntă. 

Pr. Ilarion Mâță, cadru didactic în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, Specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială, a evidențiat activitățile organizației din anul 2023 și cele din anul 2024, realizate până în acest moment, dar și situația deosebit de tensionată din România, în care autoritățile publice abuzează de supracontrol asupra serviciilor sociale și decizia multor furnizori de a închide instituțiile sociale. Delegatul României a cerut sprijin din partea forurilor europene de a interveni pe lângă instituțiile abilitate de a sprijini Federația și membrii acesteia în demersul legal de a funcționa și de furniza servicii sociale de foarte bună calitate, prin activitatea de lobby și parteneriatul cu alte organizații membre din Europa.

Sesiunea s-a încheiat cu un atelier de lucru, în care toți participanții au contribuit la îmbunătățirea sistemului european cu idei și resurse specifice unei rețele sociale. 

A treia activitate a zilei a constatat în munca pe echipe, pentru a găsi soluții la lipsa resursei umane pe piața serviciilor sociale, la nivel european.

Ultima parte a întâlnirii a fost una de teren, participanții deplasându-se la un centru rezidențial pentru persoane vârstnice din capitala Estoniei pentru a observa modul profesionist al implicării acestei țări, gazdă a evenimentului, în domeniul îngrijirii de lungă durată. 

________________________________________________________________________________________________________

EAN (European Ageing Network) are în componența sa 57 de organizații profesionale în domeniul îngrijirii de lungă durată din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

A fost creată pentru a îmbunătăți cele mai bune practici în îngrijirea vârstnicilor și persoanelor paliative, astfel încât acestea să poată trăi o viață mai sănătoasă, mai puternică și mai independentă. 

Membrii Rețelei Europene de Îmbătrânire (EAN) deservesc peste 1 milion de persoane în vârstă și paliative din Europa.  Longevitatea este una dintre cele mai mari realizări ale societăților moderne. Europenii trăiesc mai mult decât oricând și se așteaptă ca acest tipar să continue datorită progreselor medicale fără precedent și a standardelor de viață îmbunătățite. Până în 2020, un sfert dintre europeni vor avea peste 60 de ani. Combinat cu ratele scăzute ale natalității, acest lucru va aduce schimbări semnificative în structura societății europene, care vor avea un impact asupra economiei noastre, a sistemelor de securitate socială și de îngrijire a sănătății, a pieței muncii și a multor alte sfere ale vieții noastre.

(Negru Gheorghe)