Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, în Sala „Sfântul Ierarh Dosoftei” a Centrului eparhial de la Roman, sub preşedinţia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au desfăşurat lucrările şedinţei anuale a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, membrii deputați ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-au întrunit la Roman în vederea participării la sesiunea anuală de lucru.
În prima parte a zilei a fost săvârșită, ca mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Romanului și Bacăului, o slujbă de Tedeum în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” sub protia părintelui Ilarion Mâță, consilier eparhial, răspunsurile liturgice fiind date de corul „Diaconia”.
La finalul slujbei, membrii Adunării Eparhiale au vizitat Palatul Episcopal ce se află în amplu proces de renovare.
În partea a doua a evenimentului, cu începere de la ora 11.00, cei 27 de membri ai Adunării s-au deplasat în Sala „Sf. Ierarh Dosoftei”, amenajată la interiorul corpului de clădire ce întregește complexul edilitar al Centrului eparhial, unde a fost prezentat, în format video, de către fiecare consilier de resort, raportul general al activităților Centrului Eparhial pe comisii (administrativă, culturală, social-filantropică, canonico-juridică și economico-patrimionială).
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a adresat un scurt cuvânt în care a subliniat rolul pe care membrii Adunării Eparhiale, clerici sau mireni, îl au în viața Bisericii, apoi și-a exprimat bucuria de a se întâlni la începutul anului 2021 cu membrii deputaţi pentru a evalua activitatea pastoral-misionară, culturală, administrativă, financiară, patrimonială, desfăşurată în anul 2020:
Biserica, prin lucrarea ei, nu a fost atât de îndepărtată de la această molimă care a bântuit întreaga lume, pentru faptul că ea este instituția care nu poate fi decât sensibilă la greutățile și necazurile oamenilor. Astăzi am venit să facem bilanțul acestui an ce a trecut, încercând să analizăm împreună evenimentele pozitive și filantropice care s-au derulat. Și noi, pe sectoarele de activitate ale Eparhiei, am fost prezenți acolo unde era focul mai intens și unde era greutatea mai mare. Atunci când vine clipa pe care noi o numim metaforic „Marea Înserare” te gândești dacă mai poți face alegeri. De aceea este bine să ne mai oprim din când în când din alergare aceasta galopantă și să privim cerul și vom înțelege că drumul nostru este invers față de cel pe care îl parcurge lumea.
Un cuvânt introductiv a avut și părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar Eparhial.
Acolo unde este Episcopul, acolo este Biserica, acolo unde este Episcopul și Biserica, acolo este Liturghia cea adevărată. Trăim în dragostea lui Hristos și când trăim cu Hristos, atunci El trăiește cu noi. Aceasta este logica creștină și Bucuria de a fi împreună în comuniune. Întâlnirea noastră de astăzi pe lângă aspectul ei lucrativ, pe lângă uzanțele pe care le percepe, este o întâlnire de Duh, o întâlnire în care ne regăsim unul cu celălalt întru Hristos. Bucuria aceasta a revederii este cea care ne animă și ne dă motivul de a merge mai departe și a face lucrarea lui Dumnezeu cu toată responsabilitatea și dăruirea noastră sufletească.
După lucrările pe secțiuni și analizarea rapoartelor de către membrii Adunării, raportorii celor cinci comisii au prezentat în fața Adunării referatele fiecărei secțiuni, precum și propunerile pe sectoare de activitate pentru: „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.
Totodată, câțiva membri ai Adunării au luat cuvântul subliniind diferite aspecte ale activității ecleziastice desfășurate de sectoarele eparhiale în anul precedent, apreciind rezultatele obținute de acestea.
Ascultându-l pe Înaltpreasfințitul Ioachim mă bucur că și Biserica nu a stat în această perioadă mai specială, s-a dezvoltat și adaptat și ea, s-a întărit și a continuat activitățile aproape la nivelul anului precedent. Am reținut că trebuie să transfigurăm timpul și nu să îl desfigurăm și să privim când avem ocazia mai mult spre Cer cu seninătate și cu încredere, a precizat domnul doctor Alexandru Angheluș.
Un raport sinteză sugestiv și explicit în care am văzut cât de multe lucruri bune s-au făcut, în ciuda celor două luni în care am fost complet închiși ca și activitate bisericească la parohii și am fost obligați, din nefericire, datorită situației pandemice, s-ă slujim singuri în perioada Pascală. Avem nădejdea că anul 2021, cu ajutorul lui Dumnezeu, va fi un an în care să ne putem desfășura activitatea și misiunea la nivelul așteptării credincioșilor care nu și-au pierdut încrederea și nădejdea în biserică, a spus preotul Marius Popescu.
După luările de cuvânt și prezentarea referatelor, a urmat rezultatul votării celor prezenți care au aprobat noile proiecte ce vor fi implementate în anul 2021.
La final, Înaltpreasfinția Sa a adresat cuvânt de felicitare pentru începutul unui nou an calendaristic, a mulțumit deputaților membri ai Adunării Eparhiale pentru sprijinul acordat și i-a încredințat de părinteasca Sa dragoste, îndemnându-i să rămână alături de Biserică cu timp și fără timp, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, la împlinirea misiunii pe care această instituție divino-umană o are în lume. (pr. Daniel Marari)