Activități metodice ale disciplinei Religie, la Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea părintelui profesor dr. Alexandrescu Adrian, inspector de Religie în cadrul ISJ Bacău, perioada sfârșitului lunii mai și începutului lunii iunie a fost dedicată activităților metodice ale profesorilor de religie din județul Bacău.

Astfel, luni, 6 iunie 2022 s-a desfăşurat ultima şedinţă de cerc pedagogic din acest an şcolar a profesorilor de Religie din Cercul „Sfântul Nicolae” Bacău Nord, care a avut loc la Mănăstirea „Buna Vestire”  din localitatea Tisa Silvestri. Părintele Mihai Liche, profesor de Religie la Şcoala Gimnazială Tisa Silvestri, a susținut în biserica mănăstirii o oră demonstrativă  însumată temei „Valorile satului românesc, sursă pentru activități nonformale”, în cadrul căreia a discutat cu elevii clasei a V-a despre importanța satului pentru generațiile de ieri, de azi și de mâine. Domnul profesor Nicolae Huiban de la Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Bacău a susținut referatul, insistând asupra valorilor satului românesc precum: sentimentul comunităţii, biserica – centrul comunităţii, obiceiuri, ocupaţii, tradiţii, satul ca matrice a fiinţei noastre naţionale.

Cercul metodic Bacău Sud s-a întrunit în data de 3 iunie 2022 la Școala Gimnazială Cleja. În prezența părintelui inspector și a colegilor profesori de Religie, doamna profesoară Șarig Angelica a desfășurat o activitate în care a valorificat valorile satului românesc. În cadrul acestei activități, elevii au recapitulat sacramentele, au depănat amintiri cu seniorii comunității, au participat  la o „vânătoare de comori”, au zâmbit, au cântat, s-au bucurat, au redescoperit și revalorizat valorile satului românesc într-o șezătoare autentică. Referatul a fost susținut de doamna profesoară Cojan Loredana de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău. Întreaga activitate s-a bucurat de aprecieri din partea colegilor profesori, mai ales pentru implicarea întregii comunități în păstrarea și transmiterea valorilor autentice ale satului românesc.

Ședința Cercului metodic „Preot profesor Constantin Leonte”, dedicat liceelor și colegiilor băcăuane, s-a desfășurat luni, 23 mai 2022, la biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Bacău și a coincis cu Simpozionul Județean ,,Esențe de viețuire ascetică a sfinților isihaști români pentru rănile lumii contemporane”, organizat de Protopopiatul Bacău în parteneriat cu ISJ Bacău. Simpozionul s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și a constat în prezentarea unor lucrări powerpoint despre viețile sfinților isihaști români, realizate de către 10 echipe de profesori de la liceele și colegiile din municipiul Bacău. Așa cum au subliniat părintele protopop Ciuche Eugen și părintele inspector Alexandrescu Adrian, materialele alcătuite pentru Simpozion vor fi valorificate în activitățile de catehizare și în școlile de vară desfășurate de parohii. Cu acest prilej, după frumosul cuvânt de învățătură, ÎPS Ioachim a săvârșit și o slujbă de pomenire a cadrelor didactice mutate la cele veșnice, a sfințit icoane dedicate Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a Creștinului și Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, și a premiat profesorii implicați în activitate.

Ședința Cercului metodic „Sfântul Stelian” Dărmănești s-a desfășurat în data de 26 mai 2022 la Muzeul Școlar Țărănesc, amenajat în fosta Școală Primară Sulița, structură a Școlii Gimnaziale Agăș. Activitatea a fost susținută de prof. Alboaie Mădălina și prof. Bobeică Claudiu și a readus în actualitate valorile și tradițiile autentice ale satului românesc.

Cercul metodic Onești a marcat activitatea lunii mai prin implicarea copiilor alături de profesori în diferite momente și proiecte închinate eroilor neamului, cu prilejul Înălțării Domnului.

Întâlnirea profesorilor de Religie la ultima ședință de cerc metodic din zona Moinești, s-a desfășurat on-line. Materialul cu tema „Valorile satului românesc – sursă pentru activități nonformale” a fost prezentat de domnul profesor Vasilică Leru de la  Școala Gimnazială „General Nicolae Șova” Poduri. Acesta a evidențiat în materialul prezentat că „oamenii satului au conștiința apartenenței la un adevărat organism social, își iubesc satul și fiecare are un rol mai mult sau mai puțin important prin munca sa, în buna desfășurare a vieții comunității. Cele mai mari valori ale satului sunt: omul de omenie, omul care are cuvânt, bunul simț, rușinea, omul cuminte, omul cu frică de Dumnezeu”. Tot în format on-line s-a reunit și Cercul metodic Buhuși, referatul aferent temei lunii mai fiind susținut de domnul profesor Dan Grigore.

„Sfârșitul anului școlar a adus bogate roade duhovnicești și profesionale pentru profesorii de Religie și elevii acestora, roade care vor fi înmulțite și în cadrul școlilor de vară din parohii și școli. Întâlnirile din cadrul cercurilor metodice constituie activități de perfecționare pentru profesori și sunt desfășurat de trei ori pe parcursul fiecărui an școlar”, a spus pr.prof. Alexandrescu Adrian.

Prof. Nechita Adrian Viorel