Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 21 august – 15 septembrie 2022, în Parohia „Sf. Dumitru” – Narcisa din Bacău s-au implementat două proiecte adresate tinerilor. Astfel, la sfârșitul lunii august s-au desfășurat întâlniri cu peste 100 de tineri, în cadrul Școlii de vară, iar mai apoi, o parte dintre elevii cu o situație financiară delicată au primit ghiozdane și rechizite școlare.
În perioada Școlii de vară, fiind un moment mult așteptat, devenit deja tradiție, copiii s-au bucurat de reîntâlnire și de activitățile la care au luat parte, umplând cu voioșia lor locurile pe unde au poposit, dar și inimile celor pe care i-au întâlnit.
Împreună cu voluntarii A.S.C.O.R. Bacău, împărțiți pe grupe de vârstă, copiii au interacționat pentru a se cunoaște, au participat la ateliere de formare duhovnicească, dar și de învățare prin joc; s-au bucurat de momente de cugetare, de introspecție, precum și de recreere și de bună dispoziție. Deopotrivă, au vizionat filme duhovnicești, pline de semnificație, pe care le-au discutat, pentru a evidenția trăirile sufletești pe care le-au avut în legătură cu subiectele prezentate.
În plus, s-au delectat citind cărți puse la dispoziție de biblioteca parohiei, formată special pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor de cunoaștere, desenând și jucând jocuri de dezvoltare a gândirii sau a logicii. Totodată, s-au bucurat de un spectacol oferit de prieteni din lumea poveștilor și au participat la un picnic în aer liber.
De asemenea, au luat parte la o prezentare extrem de interesantă, oferită în cadrul Observatorului Astronomic „Victor Anestin” din Bacău, care le-a stârnit interesul pentru descoperirea tainelor astronomiei, prin prezentarea elementelor generale referitoare la Sistemul Solar și structura acestuia, la formarea și evoluția Universului, dar și multe altele.
Astfel, pe lângă dimensiunea cognitiv-rațională pe care copiii și-o schițează în timpul anilor de școală, aceste zile speciale în inima Bisericii îi ajută să își formeze o dezvoltare spiritual-morală, prin accentul pus pe rugăciune, altruism, milostenie, solidaritate, morală, obiceiuri și tradiții.
A doua activitate importantă a avut loc la începutul anului școlar, când un număr semnificativ de copii din familii cu posibilități materiale reduse din Parohia „Sf. Dumitru”- Narcisa, au primit în dar ghiozdane și rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte.
Acestea au fost oferite în vederea susținerii actului educaţional și prevenirii abandonului şcolar. Astfel, prin această acţiune a Bisericii, copiilor și familiilor lor li s-a oferit un ajutor material, dar şi moral.
În acest fel, Biserica, alături de ceilalți factori fundamentali implicați în educația copiilor, respectiv familia și școala, reprezintă un punct de sprijin, pentru ca elevii să înceapă și să ducă mai departe anii de studiu, să dobândească o dezvoltare sufletească și intelectuală armonioasă.
(Felicia Bârdan)