Activități educaționale derulate la Școala de Vară din Parohia Ciuturești, Protoieria Bacău

Prima ediție a Școlii de vară „Natura ne aseamănă, educația ne deosebește” s-a desfășurat în Parohia Ciuturești din Protoieria Bacău alături de părintele paroh Daniel Pruteanu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și cu sprijinul câtorva voluntari ai Parohiei Lazaret din Bacău. La activitățile derulate au luat parte aproximativ 50 de copii din comunitate.

Prima zi a început prin rostirea de rugăciuni, apoi au urmat activități sportive, iar ulterior, atelierele de lectură și comunicare. Participanții au fost împărțiți în două grupe în funcție de vârstă. Atelierele au constat în lecturarea unor povești terapeutice, pe baza textelor copiii au fost invitați să-și comunice gândurile, impresiile, spunând dacă au trecut prin ceva asemănător și morala acelei situații. A urmat expunerea sentimentelor pe foi, pentru întipărirea în minte a unor situații sau personaje preferate. După sesiunea indoor, a urmat cea outdoor, Darius Pascaru menținându-i pe copii cât mai activ fizic și stârnindu-le râsetele.

A doua zi a urmat aceeași structură, rugăciunea, încălzirea cu dansuri, atelierele de lectură, grupa mare cu doamna coordonator Tudorița Lăcătușu, iar cei mici (până în 8-9 ani) cu Iustina Lăcătușu și Maria Ghiorghieș. Pentru activitățile în aer liber, Darius i-a învățat diferite jocuri de atenție, de strategie și amuzante.

A treia zi a fost diferită, voluntarii au povestit copiilor despre patriarhul biblic Noe prin prezentarea unui scurt clip video. După vizionarea acestuia, cadrul a fost schimbat, mergând în biserică. Participanții au fost împărțiți în două grupe și le-au fost puse câteva întrebări; în funcție de rapiditatea și corectitudinea răspunsurilor, tinerii au primit câte un bilețel. La final, echipele au fost provocate să alcătuiască citatul religios, fiind cronometrați. Cei mici au fost îndemnați să coloreze arca lui Noe, iar cei mari să o construiască în stil origami. La sfârșit le-au fost propuse câteva jocuri cu informații despre Noe și a fost așteptat feedback-ul acestora.

Penultima zi a fost compusă dintr-o drumeție până la clopotnița din sat, unde cu toții au avut parte de o priveliște superbă a satului înconjurat de natură. Partea cea mai frumoasă a serii a fost focul de tabără, nu doar pentru că toți au dansat și au râs, ci pentru că au avut oportunitatea de a afla poveștile de viață ale fiecăruia, impresionante. Seara s-a sfârșit cu vizionarea unui film și servirea mult iubitului popcorn.

În ultima zi a avut loc binemeritata premiere, copiii primind diplome, balonașe și dulciuri, iar părintele Daniel a oferit și atât copiilor, cât și voluntarilor cadouri și încurajări. Școala s-a încheiat și cu promisiunea revederii lunare la catehezele tematice, în felul acesta toți cei care au. luat parte la activități să poată păstra legătura de suflet întemeiată cu prilejul acestor zile. 

Iustina Lăcătușu