Activități didactice ale profesorilor de Religie din Municipiul Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, sub coordonarea pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, Inspector şcolar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, în perioada 20 mai – 7 iunie 2021, reluându-se cursurile didactice ce presupun prezență fizică în sălile de clasă, s-au desfășurat activitățile pedagogice ale profesorilor de Religie din cele trei Cercuri metodice ale Municipiului Bacău: Bacău Nord, Bacău Sud și Bacău Liceu.

Pentru a marca 100 de ani de învățământ economic băcăuan, ședința Cercului metodic de Religie pentru profesorii de liceu s-a desfășurat în cadrul Colegiului Economic „Ion Ghica”. Cu această ocazie, părintele Răzvan - Constantin Lucinschi, profesor de Religie în unitatea școlară amintită, a susținut activitatea demonstrativă cu tema „Superstiție și magie”, la clasa a X-a. Lecția, atractivă și interesantă, a fost îmbogățită  și de utilizarea mijloacelor tehnice, elevii fiind implicați în propriul lor act de învățare. În cadrul aceleiași întâlniri, domnul profesor Adrian-Viorel Nechita, de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău, a prezentat referatul cu tema „Implicarea elevilor în proiecte educaționale online în vederea dezvoltării abilităților, a creativității și a încrederii în propriile forțe/capacități”. Plecând de la istoricul proiectelor educaționale, care își au originea în școala arhitecturală italiană a secolului al XVI-lea, trecând apoi prin contribuțiile lui John Dewey și William Heard Kilpatrick, cadrul didactic a urmărit evoluția metodei până în zilele noastre. Au fost identificate și tipologii, precondiții și structuri ale proiectelor educaționale.

Școala Gimnazială „Constantin Platon” a găzuit ședința Cercului metodic de Religie Bacău Nord. Materialul, explicat de către doamna profesoară Maria Manuela Neculcea, director adjunct al instituției de învățământ, s-a axat pe recomandarea modelelor de bune practici în utilizarea activității de predare online. Părintele Adrian - Constantin Bârdan a susținut lecția demonstrativă intitulată „Ajutorul oferit semenilor”, la clasa a V-a. 

Întâlnirea Cercului metodic Bacău Sud s-a desfășurat la Școala Gimnazială Cleja. Cu acest prilej, lecția demonstrativă denumită „Darurile Duhului Sfânt a fost susținută de către dna profesoară Angela Șarig, iar referatul a fost pregătit de către prof. Antoaneta Iacob. Lucrările s-au remarcat prin dinamism și interactivitate.

Ședințele de cerc metodic sunt activități de perfecționare, desfășurate de trei ori pe parcursul unui an școlar, fiind subscrise cercurilor metodice ale judeţului Bacău.