Activitatea părintelui André Scrima evocată la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

Cu arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, miercuri, 25 mai 2022, în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, a avut loc Conferința „Biografia spirituală a unui gentleman creștin, părintele André Scrima”, susținută de Prof. Univ. Dr. Alexandru-Ioan Tofan de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea Alexandru - Ioan Cuza din Iași, ca urmare a publicării la Editura Humanitas a două cărți despre personalitatea eruditului monah: Omul lăuntric: André Scrima și fizionomia experienței spirituale (2019 - laureată de Academia Română cu premiul „Dumitru Stăniloae) și André Scrima un „gentleman creștin - portret biografic” (2021).

În cadrul conferinței a fost subliniată dimensiunea teologico-filosofică a scrierilor Părintelui Arhimandrit André Scrima (1925 - 2000), precum și pluralitatea itineranței spirituale care l-a condus de la obștea duhovnicească a Mănăstirii Antim spre Biblioteca Patriarhiei, de la prietenia cu Patriarhul Justinian Marina până la experiența intelectuală din India, de la comunitatea monahală, pe care o organizează la Deir el Harf - Liban, până în centrul Parisului prin prietenia cu părinții dominicani (Domini Canes); de la Beirut la Paris, de la New York la Chicago - întreține relații apropiate cu Mircea Eliade, Maica Alexandra - Principesa Ileana a României, Dominique de Menil ș.a), de la  Istanbul - devine ,,reprezentant personal” al Patriarhului Ecumenic Athenagoras I până la Vatican - participă la Conciliul II Vatican: 1962 - 1965) sau la Bucureștiul anilor de după Revoluție, unde începe prietenia cu Andrei Pleșu și cu intelectualii din Colegiul Noua Europă.
Modulația experienței spirituale a raportului dintre credință și cultură a fost întrupată de părintele André Scrima sub forma textelor, notițelor și a însemnărilor, pe care le transmite interlocutorilor săi prin vorbirea despre Cineva, ca drum spiritual spre Împărăția Cerurilor. Distincția spirituală se fundamentează la părintele Scrima pe etapizarea gândirii sale sub forma pluralității, intersubiectivității, limbajului și dinamismului. Pentru posteritate, Părintele André Scrima rămâne un aristocrat creștin care prin erudiția și diplomația sa bisericească își trăiește vocația unui călugăr în oraș, a unui monah în lume sau a pustnicului în cetate.
La eveniment au participat cadre didactice și elevi ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, elevi și profesori de la Colegiul Național Roman-Vodă, instituție partener în cadrul acestui proiect educativ, Părintele Exarh Protosinghel Nicolae Dănilă, delegatul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la eveniment, și Părintele Director Ionuț-Alexandru Amărinii.

(Pr. prof. drd. Vlad-Ionuț Ghionoiu)