Este o bucurie să mă aflu astăzi în istorica eparhie a Romanului si Bacăului cu prilejul hirotoniei întru arhiereu a Preasfințitului Teofil. Pe lângă semnificația spirituală, ceremonia de astăzi pune în evidență o multitudine de aspecte ale misiunii și rolului Bisericii în lumea contemporană, elemente definitorii atât pentru identitatea, cât și pentru rolul modelator pe care-l joacă în evoluția societății.
Înainte de toate, alegerea și hirotonia episcopului sunt expresia libertății de credință și conștiință care trebuie să anime comunitatea eclezială. În cheie contemporană, episcopul este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai leadership-ului creștin, nu atât prin autoritatea pe care este chemat să o dețină, cât mai ales prin forța formatoare a cuvântului și misiunii sale. Activitatea sa presupune o permanentă corelare a experienței trecutului cu provocările clipei prezente, un echilibru între autoritate și blândețea pastorală, între erudiție și credință, o moralitate ireproșabilă și o viziune lucidă asupra realităților cu care ne confruntăm. Episcopul are responsabilitatea de a unifica în jurul cuvântului pe cei ce cred și mărturisesc credința, dar și de a-i invita pe cei aflați încă în căutare ei, este chemat să cerceteze pe cei aflați în nevoi și să deschidă calea celor care pot contribui ei înșiși la bunul mers al Bisericii.
Preasfințitul Părinte Teofil are o lunga si diversă experiență administrativă și pastorală, ca stareț, exarh și superior al Așezămintele Românești din Țara Sfântă. În Ierusalim și Ierihon, într-un spațiu al conflictelor religioase, al presiunilor de tot felul, într-un mediu unde diferențele provoacă adesea disensiuni și neînțelegeri, Preasfinția Sa a reușit să mențină linia echilibrului, pentru care a fost permanent apreciat atât de către Preafericitul Părinte Teofil al III lea, Patriarhul Ierusalimului, de ierarhii și preoții celorlalte Bisericii Ortodoxe surori, precum și de reprezentanții celorlalte confesiuni. Timp de 10 ani, delegația românească a primit, prin mijlocirea părintelui Teofil, lumina sfântă a Învierii, de la Biserica Sfântului Mormânt. Iată că astăzi, Preasfinția Sa, revine pe meleagurile natale, aducând, după cum el însuși mărturisea, bucuria pe care numai imediata proximitate a Ierusalimului ți-o poate da. Slujirea sa, ca episcop vicar al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, este pusă sub semnul luminii Învierii, o slujire menită să continue amplele lucrări care se desfășoară în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, să îmbogățească duhovnicește, să sprijine, să întărească, să asculte și să povățuiască.
Preasfințite Părinte Teofil, reveniți acasă, într-o eparhie cu o îndelungată tradiție, precum și cu un prezent dinamic. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a inițiat și continuă proiecte mari, Catedrala din Bacău, Spitalul Precista din vecinătatea noastră, activitățile culturale si sociale ale Fundației „Episcop Melchisedec Ștefănescu” sunt doar câteva dintre ele.
De asemenea, Preasfinția Voastră, veniți în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului după o bogată ucenicie pe lângă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a făcut din Biserica Ortodoxă Română instituția cu cea mai importantă implicare în plan filantropic și în promovarea valorilor românești autentice, prin deschiderea către spațiul social, implicarea constantă în viața societății românești, poziția fermă și echilibrată în situațiile critice și sprijinul eficient în rezolvarea acestora.
În numele Guvernului României și al Secretariatul de Stat pentru Culte vă felicit, Preasfințite Părinte Teofil, pentru primirea acestei noi trepte de slujire, fiind încredințați că trăsăturile parcursului spiritual și profesional de până acum vor rodi în noua misiune.
Înaltpreasfintite Părinte Arhiepiscop Ioachim vă încredințez că instituția pe care o reprezint vă va sprijini să finalizați frumoasele si istoricele proiecte pe care le-ați inițiat si vă suntem recunoscători pentru colaborarea de până acum. Vă mulțumesc!
*cuvânt rostit cu prilejul slujbei de hirotonie întru arhiereu a Preasfințitului Părinte Teofil Trotușanul, 20 iulie 2025, Roman