,,Acasă la Biserică” în Parohia Larga, Protopopiatul Onești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi în acord cu tematica omagială a acestui an, în Parohia Larga, Protoieria Onești, se desfășoară Proiectul cultural-catehetic ,,Acasă la Biserică ce face parte din Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, cu motto-ul „Lumina lui Hristos luminează tuturor!”

În perioada ianuarie – august 2021, copii și tineri din Parohia Larga participă la diverse activități cultural-artistice ce fac parte din proiectul cultural-catehetic ,,Acasă la Bisericăce face parte din cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica-familia românilor de pretutindeni”, sub atenta îndrumare a preotului paroh Vartolomei Lucian Dumitru.

Prin raportarea la tematica anului omagial, copiii sunt îndemnați să se apropie mai mult de părinții lor urmărind intensificarea legăturii dintre viața familiei creștine și viața Bisericii, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate, de conștientizare a rolului familiei și al Bisericii în viața fiecărui creștin,  întărirea sentimentelor de identitate, dorul de casă și dorul de părinți.

Dintre aceste activități se pot menționa:

  1. Tradiţii şi obiceiuri specifice comunităţii care definesc familia ortodoxă;
  2. Creaţii literare, desene sau picturi despre familie, Biserică; cu tema „dor de casă”, a celor din țară cu „dorul de părinții plecați”;
  3. Cântece  și poezii patriotice, activități de țesătorie și croșetat;
  4. Vizită la expoziţia obiectelor de muzeu a familiei Baciu Sebastian din satul Larga.

Locul desfășurării proiectului este Parohia Sfinţii Arhangheli “Mihail şi Gavriil” Larga, casa praznicală „Sf. Nicolae” a parohiei, muzeul familiei Baciu Sebastian din satul Larga.

O activitate deosebită a avut loc în ziua de 7 martie 2021 în Sfânta Biserică, moment care a debutat cu volumul ,,Prinos de recunoştinţă femeii creştine”, scris de Înalpreasfinţitul Ioachim, din care  preotul paroh a citit poezii dedicate mamei creştine având model pe Maica Domnului, apoi copiii şi tineri din parohie au adus prinos de recunoștință, prin cântec și poezie, dedicat tuturor mamelor prezente în Biserică, dar, mai ales mamelor şi multor familii plecate în străinătate care s-au bucurat de eveniment prin intermediul tehnicii online. Astfel s-a creat o emoţie specifică şi familială cu cei plecaţi peste hotare la muncă, unii dintre copii fiind rămaşi acasă cu bunicii. În această atmosferă plină de emoție toate doamnele prezente au primit în dar câte o floare cu ocazia sosirii primăverii.

Se urmăreşte încurajarea, susținerea şi comuniunea familiilor din comunitate cu cei plecaţi în afara ţării, cu scopul principal de a cultiva dragostea față de tradiţiile satului, de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale, evidențierea importanței tradiției portului popular, precum și unicitatea satului natal.

„Permanent, toți enoriașii, au fost şi sunt îndemnați indiferent de vârstă, ca la Sfânta Biserică să fie îmbrăcați românește, deoarece atunci când porţi costumul național arăţi că îți iubești rădăcinile morale şi culturale ale neamului românesc, iar copiii să fie aduşi încă din fragedă pruncie la biserică pentru a fi împărtăşiţi, să participe la slujbe, activităţi religioase şi filantropice desfăşurate în parohie. Proiectul având ca scop unitatea de credinţă şi neam promovată în Biserica noastră”, a relatat preotul paroh Lucian Dumitru Vartolomei.