Una dintre cele mai frumoase și reprezentative biserici din zona Buhuși, ”Sfânta Înviere” a serbat astăzi, 10 septembrie, două secole de existență.
La împlinirea a 200 de ani de existență, duminică, 10 septembrie, Biserica „Sfânta Înviere” din Buhuși a adunat în jurul său întreaga suflare a micuței comunități urbane. La sărbătoarea ctitoriei lui Theodor Buhuș, Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu un impresionat sobor de preoți, în prezența a numeroși credincioși, în majoritate tineri din urbea buhușeană. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a apreciat râvna și eforturile depuse de preoții slujitori și enoriași, pentru înnoirea sfântului locaș, îndemnându-i să lucreze pe mai departe la ”zidirea” sufletească a tinerei generații. ”Vorbiți de Hristos, imitați-L pe Hristos! Așa cum am consemnat în ”Hrisovul” scris la acest moment istoric, se împlinesc două sute de ani de la sfințirea acestei biserici. Dacă în planul lui Dumnezeu, această vârstă nu înseamnă aproape nimic, căci în fața Domnului ”o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut, şi ca o strajă din noapte”, în socoteala pe care o facem ca oameni, este foarte mult. Dacă s-au făcut împliniri bineplăcute lui Dumnezeu, înseamnă că eternitatea divină intră în cei 200 de ani. Iar Dumnezeu se face prezent unde este lucrarea Duhului Sfânt. Iar Duhul Sfânt pretutindenea este și toate le plinește. Vrednicii noștri înaintași s-au străduit să lase locașuri de închinare, din piatră sau cărămidă, unde s-a preaslăvit numele lui Dumnezeu în Treime lăudat. Așa cum a rămas și acest sfânt locaș, acum înnoit prin grija păstorilor de suflete, numiți de noi în această parohie. Intrând în această biserică, fiecare persoană se înnoiște. Parcă participăm la ziua de Paște. Să vă ajute Mântuitorul nostru Iisus Hristos să încredințați acest sfânt locaș urmașilor voștri, iar copiii, văzând și ei ce faceți, suntem convinși că vor face la rândul lor, pentru că sunt prezentul și viitorul”, a declarat Înaltpreasfinția Sa. La rândul său, preotul paroh Romeo Zbârcea a oferit ierarhului macheta bisericii și o icoană cu Sfânta Fecioară Maria, mulțumind pentru susținerea acordată acestei parohii de-a lungul anilor.
Sărbătoarea de la Buhuși a continuat cu derularea proiectului ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, program eparhial inițiat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în urmă cu cinci ani, prin care au fost oferite rechizite copiilor defavorizați din zona Protoieriei Buhuși, sub coordonarea preotului protopop Vasile Cozma.
(Pr. Constantin Gherasim)