20 de ani de asistență spirituală în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Moinești

În perioada 14-16 iulie 2022 se organizează Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Luna iulie a acestui an are o dublă semnificație pentru Spitalului Municipal de Urgență Moinești. O dată pentru că se implinesc 20 de ani de când, în cadrul acestei unități spitalicești, se desfășoară asistență spirituală și, în al doilea rând, pentru că se organizează cea de a 17-a ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Evenimentele au debutat cu oficierea în Biserica cu hramul „Sfântul Pantelimon” a unei Slujbe de Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Băcăului, ca mulțumire pentru binecuvântările primite de la Dumnezeu în acești ani pe plan spiritual și medical.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim i-a conferit managerului spitalului, domnului prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț distincția eparhială „Ordinul Melchisedec”, Clasa I, cea mai înaltă distincție oferită de către Arhiepiscopia Romanului și Băcăului pentru mireni, în semn de mulțumire și considerație, pentru buna colaborare și pentru facilitarea actului religios în această unitate medicală.

Totodată, părintele Turcu Gheorghe, preotul capelan al Spitalului, și preotul Muntean Ioan, asistent medical principal șef al Secției Chirurgie Generală în cadrul Spitalului și preot la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești, au fost hirotesiți iconomi stavrofori, cel mai înalt grad onorific în rândul preoţilor de mir, pentru întreaga activitate desfășurată.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și-a exprimat bucuria și satisfacția conlucrării dintre medic și preot, pentru că: „Spitalul nu este altceva decât prelungirea bolniţelor mănăstireşti, iar de când în această biserică, prin preotul numit de noi, se săvârșește liturghie după liturghie, si slujbe pentru cei bolnavi, se simte că această biserică este acea inimă de care are nevoie un așezământ spitalicesc. Iar pentru faptul că pe aici trece Duhul Sfânt înseamnă că acest Paraclis transmite acea energie pozitivă tuturor specialiștilor din acest Spital și mai ales orice medic care se preocupă de sănătatea trupească a pacienților, atunci când intră în sala de operație trebuie să știe că odată cu el intră și Dumnezeu în chip nevăzut și îi inspiră medicului decizia ce trebuie luată, pentru că pe masa de operație nu este niciodată un bolnav ci este o persoană care poartă în el chipul lui Hristos.”

Pentru a marca într-un mod aparte această sărbătoare, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin colaborarea Protopopiatelor Moinești și Onești, a donat un aparat medical pentru Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Domnul prof. dr. Adrian Cotîrleț, managerul SMU Moinești, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru distincție și darul oferit, dar și tuturor celor prezenți la ediția a 17-a a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Zilele Medicale au continuat cu inaugurarea noului bloc operator aseptic – dotat cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău și U.A.T. Municipiul Moinești, în cadrul căreia părintele protopop Costel Mareș, al Protopopiatului Moinești, a citit Rugăciunea pentru medici și personalul sanitar, rugăciune care face parte din buchetul de rugăciuni alcătuite de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim și tipărită la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Băcăului, în anul 2022 - Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Pr. Cristian-Ioan Balaban