Duminică, 26 mai 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la biserica din localitatea Valea Ursului, județul Neamț, a avut loc comemorarea Maiorului ing. Panaite Donici cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la înființarea primului batalion de Geniu din Armata Română.
Evenimentul a debutat la ora 10:00 cu Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, moment la care au luat parte membrii ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere - Arma Geniu, filialele București și Brăila, sub directa coordonare a dl. col.r. Ioan Mocan, președintele acestei asociații, reprezentanți ai administrației locale și ai școlii profesionale din localitate. La eveniment au luat parte și dl. gen. bg. r. Gheorghe Soare, președintele filialei Brăila, dl. gen. bg. Vasile Ionescu, dl. gen. Ovidiu Irina, dar și alți membrii ai diviziilor de geniu din țară.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba parastasului, în sobor, după care au avut loc o serie de alocuțiuni din partea reprezentanților instituțiilor implicate.
La acest eveniment a fost prezent și dl. Constantin Cocea, strănepot de soră al lui Panaite Donici și nepot al Mitropolitului Primat Conon Arămescu-Donici, ocazie cu care a transmis celor prezenți câteva din amintirile familiei cu privire la această ilustră personalitate comemorată.
După acest moment de aducere aminte, reprezentații Armatei și ai Primăriei au acordat celor prezenți diplome și distincții. Acest moment a culminat cu acordarea premiului Panaite Donici elevului Răzvan Mihai Novac, din clasa a VII-a, pentru rezultate deosebite la învățătură.
În cadrul comemorării a avut loc și un scurt recital de cântece patriotice, oferit de către un cvartet coral mixt format din membrii ai corului Filarmonicii de Stat Moldova, din Iași, profesori de muzică și muzicieni profesioniști, cei care au oferit și răspunsurile la Sfânta Liturghie.
În sunete de goarnă, toți cei prezenți au asistat la depunerea de coroane la mormântul maiorului ing. Donici, așezat la umbra bisericii din Valea Ursului.
Evenimentul s-a încheiat lângă stejarul Donici, ce străjuiește intrarea în curtea bisericii, cu predarea acestuia în grija noului beneficiar al premiului acordat în cinstea ctitorului Armei Geniu. Acest copac a fost plantat în urmă cu 10 ani cu ocazia primei ediții a comemorării lui Panaite Donici la mormântul său.