Ziua Mondială a Donatorului de sânge. Peste nouă tone de sânge donate în cadrul campaniei "Donează sânge, salvează o viață!"

14 Iunie 2017

În fiecare an, în data de 14 iunie, este sărbătorită la nivel mondial Ziua Donatorului de sânge.

Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari. Prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS, citat de Agerpres.

Biserica Ortodoxă Română susține donarea de sânge prin Campania națională „Donează sânge, salvează o viaţă!” . Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin implicarea mai multor voluntari. Prin proiectul social-eparhial ”Întinde o mână și dă șansă vieții! Donează sânge!” derulat cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, preoții din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului se alătură campaniei naționale inițiate de Patriarhia Română.

Prin campaniile de donare de sânge organizate începând cu anul 2013, Patriarhia Română este instituția cu cea mai mare contribuție adusă la creșterea numărului donatorilor de sânge. Din 2013 până în prezent, au fost donate peste nouă tone de sânge în cadrul campaniei Donează sânge, salvează o viață!

Proiectul ”Întinde o mână și dă șansă vieții! Donează sânge!” derulat pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului are ca scop sensibilizarea şi conştientizarea populației, cu privire la importanţa actului de donare a sângelui, în beneficiul persoanelor bolnave dar și a sănătății personale. Acest proiect sprijină tocmai crearea unui cadru în care donatorii să fie mai informați asupra beneficiilor și totodată să fie asistați în a dona sânge de mai multe ori pe an, devenind astfel donatori fideli. Pentru aceasta s-au organizat puncte mobile de recoltare sangvină în Bacău, Moinești, Onești, Comănești, Buhuși, Sascut, Roman, la sediile protopopiatelor sau mănăstirilor, în case parohiale sau așezăminte sociale ale parohiilor.

Conștienți că transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an, preoții de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-au implicat în derularea acestui proiect,

informând credincioșii cu scopul de a atrage atenția asupra lipsei stocurilor de sânge, clicitând și organizând participarirea credincioșilor la actele de donare organizate în cadrul caravanelor de recoltare. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.

În prezent, numai 62 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 40 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți.

În România sunt 44 centre de transfuzie sanguină, dintre care 3 în Bucureşti. Cei care donează, pe lângă faptul că dau o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la serviciu, 7 tichete valorice pe baza cărora îşi pot cumpăra alimente, decontarea cheltuielilor de transport şi analize medicale gratuite.

Ziua Donatorului de sânge a fost stabilită la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în anul 2004 în Johannesburg, Africa de Sud. (sursa: basilica.ro) M.I.