Zilele Cultural-Duhovnicești ale Protoieriei Moinești au ajuns la final

Cea de a IX-a ediție a „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”, organizată sub coordonarea  părintelui protopop Costel Mareş și intitulată generic „Punte între generații”, s-a încheiat.

Programul celei de a IX-a ediții a „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești” a debutat vineri, 1 septembrie, cu primirea Lemnului Sfintei Cruci provenind din Sfântul Munte Athos, de la Mănăstirea Xiropotamu, adus de o delegație de la Parohia cu hramul Sfântul Vasile cel Mare – Victoria, Protopopiat Sector I Capitală, din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Cu acest prilej, în cadrul programului liturgic din fiecare zi (Priveghere; Acatistul Sfintei Cruci; Sfânta Liturghie) credincioșii de pe tot cuprinsul protoieriei au avut marea bucurie și binecuvântare de a se închina la sfintele odoare. Totodată, a fost adus un omagiu bătrânilor de peste 90 de ani în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.

Campionatul de Șah al Protoieriei „Tinerii și vârstnicii fac echipă împreună” și Campionatul de fotbal „Cupa Sfântul Apostol Andrei” au fost competițiile sportive desfășurate în comuna Poduri și comuna Zemeș ce au adus împreună peste 260 de tineri de diferite vârste.

Evenimentele au continuat sâmbătă, 16 septembrie, ora 17.00, la Centrul Cultural Lira - Moinești unde a avut loc Conferința cu tema: „Legătura dintre Europa și Creștinism” susținută de domnul Horia Roman Patapievici. Seara culturală a fost deschisă de un alt invitat de seamă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, domnul Vasile Bănescu.

În finalul evenimentului a avut loc „Premierea excelenței”, o inițiativă ce a devenit tradiție în protoierie, în care, elevii care au obținut rezultate extraordinare în anul școlar 2022-2023 au primit Diploma și Medalia de excelență, precum și un premiu în bani ca semn al aprecierii, încurajării și susținerii muncii lor.

Luni 18 septembrie, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Moinești a avut loc încheierea oficială a evenimentului prin Sfânta Liturghie, cu participarea și slujirea preoților pensionari din Protoieria Moinești cărora li s-a adus un omagiu pentru viața lor îndelungată, închinată slujirii lui Dumnezeu și aproapelui. Cu acest prilej, părintele Alexandru Zamfir, consilier eparhial și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis la finalul Sfintei Liturghii, din partea ierarhului, binecuvântări și mulțumiri părinților pensionari și doamnelor preotese prezente la această întâlnire de suflet. La strană, răspunsurile au fost date de către corala Theotokos a Protoieriei Moinești, dirijată de părintele Iulian Neagu.

La finalul acestor manifestări culturale și religioase, părintele protopop Costel Mareș a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântarea și implicarea în organizarea acestor sărbători, precum și celorlalți colaboratori: „Mulțumim Bunului Dumnezeu și Înaltpreasfințitului nostru Ioachim pentru aceste zile binecuvântate în care am reușit să întindem mâinile dragostei dumnezeiești și să îmbrățișăm prin evenimentele organizate întreaga comunitate de copii, tineri și vârstnici a protoieriei noastre. Mulțumim de asemenea sponsorilor, partenerilor și tuturor preoților care s-au implicat în toate activitățile care au ajuns în final să aibă peste 1000 de beneficiari direcți (cca. 400 de vârstnici și 700 de tineri), care au primit daruri materiale din partea noastră și peste 5000 de credincioși care s-au împărtășit din darurile duhovnicești revărsate cu prilejul întâlnirii cu Sfânta Cruce și cu sfinții lui Dumnezeu prezenți în cadrul pelerinajului cu Sfânta Raclă.”

(Pr. drd. Simion Anăstăsoaie)