Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, darul Înaltpreasfințitului Ioachim oferit enoriașilor Parohiei Hangani din Protopopiatul Moinești

28 Aprilie 2018

Sâmbătă, 28 aprilie 2018, la biserica din Hangani, ce o are ca ocrotitoare pe Sf. Cuv. Parascheva, s-a scris istorie sfântă: enoriații acestei parohii moineștene au primit în dar Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ca semn de binecuvântare și dragoste în primul rând a lui Dumnezeu, prin purtarea Sa de grijă, apoi a Sf. Cuv. Parascheva, care nu a lăsat nerăsplătite rugăciunile credincioșilor acestor ținuturi și mai ales dragostea Înaltpreasfințitului Ioachim, care apreciind jertfelnicia enoriașilor, fidelitatea lor față de biserică și de Sf. Cuv. Parascheva, dar și osteneala părintelui paroh Emilian Lazer, a găsit de cuviință să ofere în dar acestei parohii sfântul veșmânt.

Acest odor neprețuit a fost întâmpinat la vremea vecerniei de un sobor de preoți sub protia Pr. Protopop Costel Mareș, dimpreună cu mulțime de credincioși din parohie, fiind așezat în biserică în loc special amenajat, pentru ca enoriașii acestei comunități și din împrejurimi să-l venereze cu evlavie.

După săvârșirea vecerniei mari, unită cu litia, părintele arhimandrit Irineu Dogaru de la biserica Palatului Prezidențial din Cotroceni a ținut un cuvânt de învățătură despre modelul sfințeniei pe care Cuvioasa Parascheva și alte sfinte femei din istoria mântuirii l-au lăsat peste timp, ca urmându-l să ieșim din timpul nostru și să intrăm în Veșnicia lui Dumnezeu.

Sărbătoarea în această comunitate va continua mâine, în zi de duminică, când va avea loc sfințirea Așezământului Social Filantropic Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfânta Liturghie arhierească săvărșite de către Înaltpreasfințitul Ioachim.

 Pr. Sorin Bârzu