Vecernie în ajun de prăznuire a Sfântului Antipa de la Calapodeşti la Roman

09 Ianuarie 2020

Joi, 9 ianuarie 2020, la ceas de priveghere, romașcanii s-au adunat în rugăciune în străvechiul locaș de cult mușatin închinat Sfintei Parascheva pentru a cinsti pe ocrotitorul Eparhiei Romanului și Bacăului și totodată al Paraclisului care întregește complexul arhitectural al Centrului Eparhial.

Începând cu ora 16.00, Catedrala arhiepiscopală din Roman a răsunat de cântările înălțate spre laudă și mijlocire Sfântului Antipa, ocrotitorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 Viețuirea sa bineplăcută lui Dumnezeu la Schitul Brazi din Vrancea, nevoința după aspra rânduială athonită, retragerea în sihăstrie și adâncirea în rugăciune, precum și dobândirea darului vindecării și al clarviziunii, sunt tot atâtea mărturii ale viețuirii sale smerite pe care cântările sfinte le-au împărtășit pelerinilor prezenți în seara hramului în Catedrală. 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, P.Cuv. Părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar Eparhial înconjurat de soborul preoților și diaconilor, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia sub privirea lină a sfântului născut în ținutul eparhial al Calopodeștilor, zugrăvit în icoană de părintele Antipa de la Mănăstirea Antim din București, fiu al eparhiei.

Icoana sfântului și racla cu părticele din sfintele sale moaște au adus mângâiere duhovnicească pelerinilor prezenți, fiind peste timp mărturia nevoinței sale și a permanentei căutări a desăvârșirii.

Cuvintele hagiografului adună în pagină de Pateric viețuirea filocalică a celui pe care în aceste zile îl cinstim, arătându-l ca fiind unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai secolului al XIX-lea și totodată un mare iubitor de neam și de țară: „Cea mai mare nevoință a lui era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea duhurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești. Săvârșea încă adesea dumnezeiasca Liturghie și se ruga mult pentru lume și pentru țara în care s-a născut”.

La finalul slujbei de priveghere, Părintele Vicar Eparhial a miruit pe preoți și pe credincioși îndemnându-i la rugăciune și la urmarea pildei de viețuire a Sfântului Antipa.

Sărbătoarea închinată Sfântului Cuvios Antipa va continua mâine, 10 ianuarie, când se împlinesc 138 de ani de la nașterea sa în ceruri, cu Sfânta Liturghie săvârșită de soborul preoților consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, în Catedrala Arhiepiscopală, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.(pr. Daniel-Ionel Marari)