Vecernie în ajun de prăznuire a Sfântului Antipa de la Calapodeşti

09 Ianuarie 2018

În ziua de 09 ianuarie 2018, la ceas de Vecernie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit slujba vecerniei hramului Paraclisului Catedralei închinat Sfântului Antipa de la Calapodeşti. Alături de Ierarh au fost prezenți părintele Pimen Costea, Vicar administrativ, preoți consilieri și inspectori eparhiali, preoți și diaconi slujitori ai Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”, preoții din Protopopiatul Roman şi mulțime de credincioşi, care au dorit să fie prezenți pentru a se ruga la sfintele moaște și la icoana Sfântului Antipa.

 

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Antipa, ocrotitorul Eparhiei Romanului și Bacăului, și despre importanța venerării sfintelor sale moaște:

Sfântul Antipa este cinstit în majoritatea țărilor ortodoxe, el făcând parte din patrimoniul Ortodoxiei universale. El a trăit în România, născut în părțile noastre ale Bacăului, de unde i se trage și apelativul acesta liturgic statornicit de Sfântul Sinod, cel de Sfântul Antipa de la Calapodești, pentru a preciza localitatea sa de origine. În Grecia este cunoscut drept Sfântul Cuvios Antipa Isihastul sau Athonitul.

 Ierarhul a refăcut pentru cei prezenți itinerarul spiritual al Sfântului Antipa, care în călătoriile sale a zăbovit prin orașe precum Iași, Petersburg, Kiev, ș.a., vorbind totodată despre un schimb temporar de relicve aparținând sfântului:

Încredințăm aceste Sfinte Moaște aflate în patrimoniul spiritual al Catedralei părintelui arhimandrit Serafim, delegatul nostru la Calapodești, ca să le însoțească la credincioșii care mâine vor fi prezenți la Mănăstirea zidită în locurile natale ale acestui sfânt, în comuna Dealu Morii.  Din această oază de spiritualitate de la Calapodești va fi adusă spre închinarea credincioșilor romașcani Sfânta Cruce, cea pe care a purtat-o Sfântul Antipa toată viața în peregrinările sale. Această cruce a binecuvântat pe foarte mulți credincioși care s-au închinat cu evlavie la ea, credincioși din părțile Iașului, ale Moscovei, ale Kievului și ale Leningradului. De acolo va fi adusă și pusă spre cinstire pentru credincioșii care vor fi prezenți și vor binevoi să vină la Sfânta Liturghie, la catedrală, mâine, 10 ianuarie, în însăși ziua hramului.

La sfârșitul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a miruit pe toți cei prezenți, clerici și mireni.

Mâine, 10 ianuarie, la Sfânta Liturghie ce va fi oficiată la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, vor participa toți preoții din Protopopiatul Roman, care vor deschide seria sinaxelor liturgice anuale ce vor fi organizate în luna ianuarie la Roman în contextul Anului Omagial al unității de credință și de neam, așa cum a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul 2018.