Unitatea Bisericii în fața persecuțiilor

15 Februarie 2018

Preoții Protoieriei Sascut s-au reunit în ședința lunară la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Păncești, prilej cu care s-a dezbătut și tema: „Unitatea Bisericii în fața persecuțiilorˮ, referatul fiind prezentat de PC Pr. Cojocaru Marian-Cristinel de la Parohia Măldărăști. 

   Joi, 15 februarie 2018, începând cu ora 10.00, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Păncești a avut loc ședința lunară a preoților din Protopopiatul Sascut în cadrul căreia a fost susținută conferința „Unitatea Bisericii în fața persecuțiilorˮ ce face parte din seria comunicărilor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română. Delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost PC Pr. Băltoi Valentin, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis preoților sascuteni binecuvântarea și purtarea de grijă a Ierarhului.

     În expunerea sa, părintele referent Cojocaru Marian-Cristinel a subliniat credința de nezdruncinat a creștinilor în fața persecutorilor, fundamentată pe nădejdea în răsplata divină și pe faptul că Biserica este întemeiată pe jertfa Mântuitorului: „Sfânta Biserică este instituţia divino-umană care a luat fiinţă în mod nevăzut sau tainic pe cruce, prin patima Fiului lui Dumnezeu, iar în mod văzut, prin pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinţii Apostoli în forma unor limbi ca de foc, în ziua Cincizecimii (Faptele Apostolilor cap.2). Totodată acesta a expus și motivele pentru care Biserica a fost persecutată de-a lungul istoriei:

Motivul tuturor necazurilor a fost şi a rămas ura: Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște. Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel Care M-a trimis (Ioan, 15, 18-21). Realitatea luptei împotriva Bisericii, din momentul „ naşterii ei", a arătat-o Tertulian ( 240), spunând: Adevărul a luat fiinţă odată cu ura împotriva lui. Cum s-a ivit, pe dată a și fost socotit dușman. Câţi îi erau străini, toţi i-au fost dușmani. Fiecare cu pricina lui: iudeii din pizmă, soldaţii din dorinţa de a ne stoarce bani, iar servitorii prin însăşi firea lucrurilorˮ.

Cu ocazia întâlnirii de astăzi au fost prezentați și noii preoți slujitori în cuprinsul protoieriei: Pr. Rotaru Constantin-Cătălin, paroh la Parohia Slobozia Urechești și Pr. Chitic Ciprian-Nicolae la Parohia Căbești, hirotoniți de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în săptămânile anterioare la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

La final, au fost discutate o serie de probleme de ordin liturgic, administrativ și filantropic, privind implementarea unor programe eparhiale în parohii, în perioada Postului Mare, între care amintim Proiectul eparhial catehetic Cateheze în parohii, Proiectul misionar Să ne cunoaștem spiritualitatea eparhială etc.