Unirea Principatelor serbată la Parohia „Sfântul Gheorghe” Moinești

25 Ianuarie 2019

Ziua de joi, 24 ianuarie, este încărcată de o semnificație deosebită pentru poporul român și pentru credincioșii ortodocși. În urmă cu 160 de ani, pe data de 24 ianuarie 1859, a avut loc Unirea Moldovei cu Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, acest moment fiind primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Cu acest prilej, și la Biserica Sfântul Gheorghe din Moinești s-a săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost pomeniți Domnitorul Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române.

După Sfânta Liturghie, începând cu ora 10.00, a fost oficiată slujba de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră națională la care Biserica Ortodoxă Româna a contribuit în mod semnificativ.

 Bucuria acestei sărbători s-a putut citi pe chipurile credincioșilor prezenți la Biserica Sfântul Gheorghe, joi, 24 ianuarie 2019,  ca semn de recunoștință pentru cei care au contribuit la realizarea acestui deziderat istoric. Chipurile senine și inocente ale copiilor, îmbrăcați cu frumoase straie populare și ținând fiecare câte un steag în mână, au completat atmosfera de sărbătoare din biserică. Ioana Adochiței, elevă în clasa a IV-a, a încântat auzul celor prezenți prin interpretarea emoționantă a „Horei Unirii”,  apoi cu toții, de la mic la mare, s-au prins într-o horă a credinței și a dragostei de neam și țară, astăzi, dupa 160 de ani de la săvârșirea Unirii de bază a Principatelor Române.