"Toacă și Ie moldovenească" pe Platoul Eroilor de pe Muntele Cireșoaiei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, luni, 30 august 2021, în ziua de prăznuire a Sfinților Ierarhi Varlaam, mitropolitul Moldovei, și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, s-a desfășurat în Protopopiatul Onești cea de-a VI-a ediție a concursului de "Toacă și Ie moldovenească". Locația a fost și de această dată pitorescul cadru al Schitului "Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare", loc în care se întrepătrund frumusețea creației, jertfa eroilor din Primul Război Mondial, precum și duhul de rugăciune monastic. Delegatul Chiriarhului la acest eveniment a fost pr. Daniel Marari, inspector eparhial la Biroul de catehizare și tineret din cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Au participat peste patruzeci de copii din parohiile arondate Protopopiatului Onești, împărțiți pe trei categorii de vârstă: 7-9, 10-12 și 13-18 ani.
Ziua a debutat cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii în altarul de vară al schitului de către un sobor de preoți, prilej pentru tineri de a primi Împărtășirea cu Sfintele Taine. Tot la acest moment au fost pomeniți eroii căzuți pe aceste meleaguri, precum și episcopii Romanului din veac adormiți.
A urmat concursul propriu-zis, iar după deliberări, care au ținut cont inclusiv de ținuta tradițională îmbrăcată de către participanți, s-au împărțit diplome și premii. Juriul a fost prezidat de către preacucernicul părinte protopop Ioan Bârgăoanu, cel care a sintetizat într-un cuvânt de suflet activitatea desfășurată la schitul mai sus menționat. Evenimentul a fost organizat de către Schitul „Sf. Eftimie cel Mare”, în colaborare cu parohiile Sfinții Împărați Târgu Ocna și Poieni, sub egida Protopopiatului Onești.
La final, părintele protosinghel Claudiu Panțîru, egumenul schitului, a adus mulțumiri tuturor celor implicați în acest proiect, îndemnându-i pe tineri să trăiască plenar, în dimensiunea credinței ortodoxe și a culturii autentice românești, cu valențe bimilenare. Ca un fapt deosebit, pe lângă concurenți, au fost prezenți și 50 de tineri, însoțiți de voluntari, care în aceste zile desfășoară diverse activități, cultural-educative, în cadrul programului ”Tânărul Oneștean”, ediția a III-a.