Tabără rurală în Parohia Poduri - Protopopiatul Moinești

În cadrul proiectului internațional educativ, intercultural: „Frați fără frontiere”, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte  Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu sprijinul doamnei primar Narcisa Albu și sub coordonarea doamnei educator Alina Muncilă, în perioada 18-24 iulie, s-a desfășurat la Poduri Tabăra Rurală de Vară „Podureanca”, ce este la a treia ediție. Anul acesta au participat un număr de 23 de copii din localitățile Cantemir, Cania și Iepureni - Republica Moldova, însoțiți de două cadre didactice.

La această acțiune s-a alăturat ca partener și Parohia Poduri. Astfel, Vineri -20 iulie, copiii au participat la Sfânta Liturghie, prilejuită de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul, în cadrul căreia au oferit un florilegiu de cântări patriotice ce a emoționat pe credincioșii prezenți în biserică. În cuvântul de învățătură, părintele paroh Vasile Popa, a adresat salutul ce a avut asentimentul tuturor: „Bine ați venit acasă”, întărind faptul că: „portul popular, limba vorbită, aceeași credință, istoria comună demonstrează că suntem frați de același sânge”.  A urmat un program de cântece religioase și patriotice, și dialoguri duhovnicești, împreună cu părintele Dumitru Parfene, încheind cu agapa frățească oferită cu generozitate de enoriașii parohiei.

Activitățile organizate de parohie au continuat cu ziua de luni 23 iulie, la Biserica "Sf. Nicolae". Aici s-a vizionat un emoționant  documentar: „Marea Unire-România la 100 de ani”, urmat de o frumoasă lecție de istorie predată de profesorul și scriitorul Gheorghe Jan Iscu, fiu al parohiei.  S-a vizitat și s-a lucrat în atelierul de țesătorie al parohiei, s-a jucat șah, fotbal, alte jocuri antrenante, după care, fiecare copil a primit din partea preotului paroh, mai multe cărți și iconițe.

Toate aceste întâlniri și acțiuni au adus în sufletele copiilor de dincolo de Prut, bucuria regăsirii  fraților români, de care s-au despărțit cu greu, așteptând cu nerăbdare alte evenimente de acest gen, pe care le vor mai dese, nutrind speranța că va veni vremea când „frații vor putea merge în ospeție la frați, fără a mai fi controlați la granițe”.