Speranță și mângâiere pentru persoanele cu autism

11 Februarie 2015

Zeci de copii și sute de familii au primit sprijin din partea Centrului de zi pentru persoane cu autism ”Cosma și Damian” din cadrul Fundației ”Episcop Melchisedec” - filiala Bacău de-a lungul celor trei ani de existență.

În urmă cu 3 ani, în data de 3 februarie 2012, Centrul de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma si Damian” își deschidea porțile pentru copiii diagnosticați cu autism din județul Bacău și împrejurimi. Unul dintre cele mai importante și apreciate servicii oferite prin intermediul Fundației ”Episcop Melchisedec” –filiala Bacău, având binecuvântarea și sprijinul ÎPS Arhiepiscop Ioachim,  avea să aducă mângâire și speranță câtorva sute de persoane. ”Am pornit timid, cu un număr restrâns de materiale de lucru, dar cu o echipă tânără și dornică să schimbe viețile acestor copii speciali și ale familiilor lor. Pe parcursul celor 3 ani peste 70 de copii diagnosticați cu autism din Bacău, Vrancea și Neamț au fost incluși în programe de recuperare specializate și peste 100 de familii au primit consiliere individuală și îndrumare privind drepturile persoanelor cu handicap ori au participat la grupurile de suport.  La aniversarea celor 3 ani de când am început sa oferim servicii de recuperare specializată copiilor diagnosticați cu autism, am organizat o activitate comună împreună cu părinții, copiii si echipa de specialiști din cadrul centrului. Am pus la dispoziția celor prezenți carioci și creioane colorate pentru a-și lăsa pe un panou un gând, o impresie în urma colaborării pe care o avem. Vorbele celor prezenți și cuvintele așternute pe panou ne onorează și ne arată că serviciile oferite sunt de calitate, însoțite de empatie și dăruire”, a explicat preotul Eugen Ciuche, inspector în cadrul sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, vicepreședintele Fundației ”Episcop Melchisedec”- filiala Bacău.

  Iată câteva gânduri scrise de părinți: ” O echipă de profesioniști pentru copiii noștri speciali. Mulțumim pentru tot ce faceți pentru noi. La mulți ani!” ,  ”Vă mulțumesc că ați fost alături de noi tot timpul, la bine și la rău. Vă mulțumesc la toată echipa! La mulți ani!” , ”Sunteți cei mai buni!” , ”Totul va fi bine!”, ”Mulțumim echipei pentru sprijinul acordat!” .

            ”Toate aceste încurajări ne dau putere și dorință de a menține ridicat nivelul calitativ al serviciilor oferite și ne prezintă un feedback pozitiv de care avem nevoie pentru a crește profesional. Ceea ce am reușit în acești 3 ani, este să ne facem cunoscuți in județul Bacău și împrejurimi ca un centru cu servicii complete și complexe, potrivite pentru nevoile copiilor cu autism și familiilor lor”, a mai adăugat preotul Eugen Ciuche.