Spectacol de teatru la Asociația ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”

În data de 27 aprilie 2023, Asociația ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” a avut deosebita plăcere de a urmări un spectacol de teatru susținut de către tinerii actori  ai trupei ,,Les Chobeaux” din Cluj și  trupei de teatru ,,Alfa” a Bibliotecii  Municipale ,,Radu Rosetti” din Onești.

Tinerii actori ai trupei de teatru „Les Chobeaux” din Cluj, alături de trupa  de teatru ”Alfa” a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” Onești,  au susținut în data de 27 aprilie 2023 un spectacol minunat pentru beneficiarii Asociației ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”. Les Chobeaux Theatre – CLUJ are ca membrii fondatori absolvenți ai generației 2019-2022, ai secțiilor de Arta Actorului, Regie de Teatru și Teatrologie, din cadrul Facultății de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Echipa a colaborat, până în prezent, la realizarea a 5 producții de teatru de diverse tipuri (Commedia dell’Arte, musical, spectacole pentru copii), o mini-serie difuzată pe platforma YouTube și un film artistic de scurt-metraj. Trupa  de teatru ”Alfa” a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” Onești a luat fiinţă în vara anului 2010, în cadrul atelierelor de vară, a susţinut peste 50 de spectacole în bibliotecă și în afara ei,  a participat la peste 20 de concursuri regionale şi naţionale de profil, a câștigat câteva zeci de premii, a pregătit peste 100 de elevi.

 Piesa de teatru jucată la Hârja s-a numit „Țara lui Gufi” ,  fiind o adaptare după Matei Vișniec, având ca protagoniști pe Regele Gufi - Rareș Bocea , Iola - Ana Ganea, Lulu - Alexandru Norocel, Străjer - Katerina Bădău, Zeno și Pețitor - Maria Ganea, Bubi și Rob de Rouă - Vera Sălbatecu, Marțafița - Sara Pongrac, Macabril - Andrei Mărgineanu, Curteni - Mihai-Andrei Pleșa și Eduard Crucianu. 

Tema principală a piesei a fost o lume a orbilor, adică un rege și supușii săi, ce s-au luptat îndelung până ce au reușit să „vadă”, însă această vedere din urmă este mai mult decât o vedere fizică, cât și spirituală, sufletească. După cum spune și Micul Prinț al lui Sant Antoine-Exupery ,,Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor.”

În sală, publicul format din rezidenți ai Centrului pentru persoane vârstnice Hârja, copii ai Centrului de zi „Sf. Ierarh Dosoftei”, copii și părinți ai Centrului de recuperare neuro-motorie „Sf. Parascheva” și tineri ai Centrului rezidențial  „Copiii în sânul familiei” din Hârja, au privit cu emoții și entuziasm reprezentația scenică, iar la final aceștia au făcut multe poze cu actorii, nelăsându-i să plece până ce nu ai promis că vor reveni la Hârja.  

(Ioana Bidnic)