Slujire arhierească și sfințire, în Parohia Bârjoveni I

18 Iulie 2016

În Duminica a IV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Bârjoveni I (Protopopiatul Roman).

În contextul serbării a 180 de ani de atestare documentară a bisericii ”Sf. M.Mc. Gheorghe” din Bârjoveni, (Protopopiatul Roman), duminică, 17 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat slujba de sfințire a Așezământului Cultural – Duhovnicesc ”Sf. Ier. Nectarie și Sf. Ier. Teodosie de la Brazi”. Acest eveniment a constituit pregustarea Dumnezeieștii Liturghii pe care ierarhul a săvârșit-o alături de un sobor de preoți și diaconi la biserica din satul Bârjoveni. În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți semnificația duhovnicească și teologică a Evangheliei citite în această zi, îndemnându-i să fie statornici în rugăciune. ”Iubiți credincioși ați încercat să pătrundeți cu sufletul pacea lui Hristos, pentru a vă descoperi tainele care vă vor ajuta să parcurgeți pe mai departe calea spre Împărăția lui Dumnezeu. Trebuie să ne rugăm unul pentru altul, căci Mântuitorul Hristos statornicește prin cuvântul Său, cultul sfinților și al rugăciunii. Sfânta Scriptură este plină de îndemnuri de a ne ruga unul pentru altul, în mod deosebit pentru cei neputincoși sau bolnavi”, a spus ierarhul. De asemenea, ÎPS Ioachim l-a felicitat pe preotul paroh Bogdan Pantelimon pentru maniera în care s-a implicat în administrarea parohiei Bârjoveni. ”Această curte s-a dotat cu cele necesare și astăzi este una dintre cele mai frumoase biserici din acest ținut al Romanului. Părintele Bogdan Pantelimon este un preot statornic în lucrurile bune, care să placă și lui Dumnezeu și oamenilor. Îl felicit pentru abnegația și angajamentul său. Prin felul său de a fi preotul Bogdan a focalizat oamenii și a dat strălucire acestei biserici care se împodobește atât de frumos”, a mai zis ierarhul în cuvântul său.

De altfel, după oficierea Sfintei Liturghii au fost înmânate distincții de vrednicie celor care au sprijinit biserica în desfășurarea acestor lucrări, iar preotului Pantelimon Bogdan i-a fost oferită distincția ”Crucea Moldavă”.