Slujbe de pomenire pentru Deţinuţii Politici Anticomunişti în Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în zilele de 9, 11 şi 12 martie 2017, preoţii Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău au săvârşit slujbe de pomenire în memoria celor care au suferit în timpul prigoanei comuniste.

Răspunzând îndemnului Patriarhiei Române şi având binecuvântarea Arhipăstorului Ioachim, cei trei preoţi ai Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău (pr. paroh, Aurel Cîrlan, pr. Marian Gliga şi pr. Flavius Balaban) au oficiat slujbe de pomenire pentru cei care au sfȃrșit în închisorile comuniste, devenind astfel mucenici şi apărători ai Ortodoxiei.

Deoarece 9 martie – ziua de pomenire a celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia – a fost aleasă drept zi de cinstire a mărturisitorilor care au pătimit sub dictatura comunistă, la sfârşitul Sfintei Liturghii a fost săvârşit un parastas pentru apărătorii Ortodoxiei  care au murit în lagăre și în închisori, pentru apărarea credinței strămoșești, pentru demnitatea și libertatea poporului român.

Sâmbătă, 11 martie 2017, la Centrul Rezidenţial „Pro Familia”, aflat în grija spirituală a Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi”, situat în str. Ştefan cel Mare, nr. 18 bis, s-a săvârşit o altă slujbă de pomenire. Copiii instituţionalizaţi din cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău au primit cu bucurie vizita preoţilor însoţiţi de voluntari şi tineri, ce au adus o rază de bucurie şi speranţă prin rugăciune, cântec, daruri materiale, dar şi alimente, cele mai apreciate fiind sarmalele de post şi produsele de patiserie provenite de la brutăria „Betleem – Casa Pâinii” a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

„Patru tineri adolescenţi îmbrăcaţi în costume naţionale au avut prilejul să ne încânte cu câteva minunate cântari, iar noi am fost plăcut surprinşi, când în acelaşi timp ne-au împărţit şi cadouri, iar pe lângă acestea am degustat sarmale şi fasole bătută «ca la mama acasă»”, a declarat tânărul Cosmin Ştefan Niţă, rezident al Centrului Pro-Familia.

"Duminică, 12 martie 2017, a fost oficiată o altă slujbă de pomenire în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, în cadrul Sfintei Liturghii, la care au participat numeroşi credincioşi. Aceştia s-au bucurat de programul artistic susţinut de grupul vocal din cadrul parohiei şi al Centrului cultural-catehetic „Sfinții Martiri Brâncoveni”, coordonaţi de către doamna profesor de religie, Mirela Cîrlan, alături de domnul profesor Mugur Neuman (referent artistic), din cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan”, Bacău. Cu acest prilej a fost lansat CD-ul cu titlul „În căutarea primăverii”. La final, pentru a cinsti Ziua Internaţională a Femeii, au fost împărţite flori tuturor doamnelor şi domnişoarelor aflate în biserică", a declarat pr. paroh, Aurel Cîrlan.